El consell de ministres ha aprovat aquest divendres l'eliminació de les taxes judicials a totes les instàncies jurisdiccionals i ordres que fins ara havien de pagar totes les persones físiques. És una de les 10 mesures que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va presentar el passat dimarts al debat de política general al Congrés dels Diputats. Suposa posar punt i final a una de les mesures més polèmiques de la reforma de la Llei d'enjudiciament civil que va engegar Alberto Ruiz Gallardón ara fa tres anys. El ministre Catalá ha afirmat que el govern adopta la decisió per la millora de la situació econòmica, i la mesura tindrà "eficàcia immediata".

El consell de ministres ha donat llum verda a tot el paquet de mesures anunciades per Rajoy -com la Llei de la segona oportunitat o bonificacions als contractes indefinits- i també modificacions a quatre lleis relacionades amb la justícia.

La més destacada, aquesta supressió de les taxes judicials per a les persones físiques -que no jurídiques- que segons el govern espanyol és possible per la millora de la situació econòmica, que en permet "ajustar" la quantitat.

L'eliminació de taxes és un punt que el president espanyol no va pronunciar en el seu discurs però que sí que apareixia a la documentació que va facilitar la Secretaria d'Estat de Comunicació.

Segons Catalá, el gopvern espanyol considera que "en aquest moment", i gràcies als "esforços" de la societat i l'economia i a la millora de la recaptació de l'Estat, el govern espanyol "pot abordar" aquesta supressió.

El ministre ha admès que aquesta ha estat una reivindicació "molt estesa" entre els ciutadans i els professionals de la Justícia, i el govern espanyol vol estar "molt a prop seu".

La mesura, ha assegurat Catalá, entrarà en vigor de manera "immediata" per "no generar etapes intermitges".

El consell de ministres també ha modificat la Llei orgànica del Poder Judicial, la Llei d'Enjudiciament Civil i la Llei per la que es regula l'estatut de membre d'Espanya a Eurojust.

Segons ha explicat el ministre, la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial permetrà "reduir" els temps de resposta dels òrgans judicials i "millorar" l'especialització per a la "millor resolució" de conflictes.

També inclou mesures de professionalització, modifica el sistema de medicina legal i forense i estableix noves mesures contra la violència de gènere.

La reforma de la Llei d'enjudiciament civil té per objectiu, segons Catalá, fomentar l'ús de noves tecnologies i agilitzar els actes de comunicació.

També "millorar" la regulació del judici verbal, intensificar la defensa dels consumidors i actualitzar el règim de la prescripció d'accions personals del Codi Civil.