Un total de 95.524 persones a Espanya estan diagnosticades d'hepatitis C, de les quals 51.964 tenen una fibrosi hepàtica "significativa", és a dir, a partir de F2, als quals se'ls donarà prioritat per ser tractats amb els nous fàrmacs i per als quals es destinaran 727 milions en els propers tres anys. Així ho va assegurar el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, en la roda de premsa en què va exposar les línies generals del Pla Estratègic per a l'Hepatitis C, i en què va garantir que les comunitats autònomes tindran "suficiència financera" per desenvolupar el Pla.

El ministre va explicar que gràcies a l'estalvi en farmàcia de més de 4.200 milions d'euros en tres anys les comunitats autònomes podran afrontar la despesa dels nous medicaments "en un horitzó de tres anys".

No obstant, va assenyalar que el Ministeri d'Hisenda donarà la "garantia financera" a les autonomies per poder afrontar el pagament d'aquests medicaments, "sigui quin sigui el moment" en què hagin d'adquirir-los.

"Els laboratoris podran esperar per cobrar i les comunitats autònomes podran esperar per pagar, però els malalts no poden esperar per ser curats", va afirmar el ministre, que va estar acompanyat pels membres del comitè d'experts que ha elaborat el Pla.

Dilluns que ve els consellers autonòmics es reuniran amb el ministre per parlar del finançament del pla, segons va avançar Alonso, que va valorar l'"esforç" de l'equip que ha negociat el preu dels medicaments amb els laboratoris.

"S'ha fet a través de la negociació de preu per volum, fçormules de risc compartit, de fórmules de sostre de despesa i s'ha fet una negociació que permet que puguem abordar aquest procés", va asseverar Alonso.