L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va rebutjar alimentar la polèmica sobre la seva visita a Cuba, criticada per l'Executiu, i va expressar la seva disposició a informar del contingut del seu viatge, a més de destacar la seva voluntat de "sumar" i treballar "per l'interès d'Espanya". L'expresident del Govern va arribar a Cuba dimarts juntament amb Miguel Ángel Moratinos, ministre d'Exteriors entre 2004 i 2010, i tots dos es van entrevistar dimecres amb Raúl Castro i el canceller cubà, Bruno Rodríguez. El viatge a Cuba i les reunions amb autoritats de l'illa van provocar les crítiques de l'Executiu, en concret del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, que va qualificar el viatge dels dos polítics socialistes i la reunió de "deslleials" i "inoportuns".

García-Margallo va mantenir una conversa telefònica amb Moratinos que tots dos van valorar de forma molt diferent. Així, mentre Exteriors va informar que Moratinos havia demanat perdó per la reunió, l'exministre va assegurar que només li havia mostrat a García-Margallo la seva sorpresa per la polèmica creada.

Zapatero, que mai va visitar Cuba com a president, va evitar polemitzar i va destacar que sempre ha intentat "complir fidelment" amb els interessos de l'Estat. "És una norma que practico sempre, no entraré en cap polèmica amb el senyor Margallo i menys aquí, fora d'Espanya. No ho feia quan era president i no ho faré ara", va dir.

García-Margallo va visitar Cuba el novembre de l'any passat, en el seu primer viatge oficial a l'illa des que va assumir el càrrec, però en aquesta ocasió no va ser rebut pel president Raúl Castro, sinó pel vicepresident Miguel Díaz-Canel. Va ser la primera visita a Cuba d'un cap de la diplomàcia espanyola des de juliol de 2010, quan hi va viatjar Moratinos per donar suport al procés de diàleg entre Raúl Castro i la jerarquia de l'Església Catòlica, que va propiciar un procés d'excarceració de presos polítics que va culminar el 2011, molts dels quals viuen a Espanya.

En la seva trobada amb Raúl Castro, Zapatero va assenyalar que van parlar del restabliment de les relacions diplomàtiques entre Cuba i els Estats Units.