El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va afirmar que la delegació dels EUA a les converses amb Cuba no negociarà la possibilitat de treure l'illa de la llista de països patrocinadors del terrorisme que elabora Washington, perquè aquest procés s'ha de resoldre per separat. Kerry va fer aquesta afirmació poc després que comencés a la capital nord-americana, al Departament d'Estat, la segona ronda de negociació entre els EUA i Cuba per al restabliment de les seves relacions diplomàtiques, trencades des de 1961.

"Aquestes són negociacions normals relacionades amb el moviment de diplomàtics, accés, viatges, coses diferents, un procés molt tècnic", va explicar Kerry, tot afegint que "la designació com a Estat patrocinador del terrorisme és un procés separat, no és una negociació".

Washington inclou Cuba des de 1982 a la llista d'estats patrocinadors del terrorisme que elabora anualment el Departament d'Estat, fetque suposa la imposició de sancions com la prohibició de la venda i exportació d'armes, prohibició d'ajuda econòmica i restriccions a les transaccions financeres entre ciutadans.

El Govern cubà assegura que no hi ha raons per a romandre en aquesta llista i la delegació de l'illa va insistir ahir en condicionar la reobertura d'ambaixades a les respectives capitals a la seva sortida d'aquesta categoria.

No obstant això, Kerry va destacar que el procés per eliminar un país de la llista, que ja està en curs al Departament d'Estat, "és una avaluació que es fa sota diversos requisits molt estrictes exigits pel Congrés, i ha de fer-se per separat". El procés de retirada requereix una notificació formal del president dels EUA, Barack Obama, al Congrés.