La crescuda del riu Ebre va passar per Navarra, on va causar una inundació històrica a la matinada, amb unes 20.000 hectàrees afectades però sense causar danys personals, i es troba ja a Aragó amb gran cabal i molta força però amb una intensitat una mica menor de l'esperada.

La riuada extraordinària, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ha estat fruit de les precipitacions registrades des de dimecres, unides a la fusió de la neu, a l'extrem més septentrional de la conca, i que ha estat especialment intensa als rius navarresos.

La punta de la crescuda de l'Ebre ha passat per Castejón i Tudela i va arribar al migdia amb una intensitat una mica menor de l'esperada a Novillas (Saragossa), el primer poble que es va trobar a la seva entrada a Aragó, on el riu portava un cabal de 2.400 metres per segon i arribava als 7 metres.

L'aigua va entrar al nucli urbà de Novillas i va inundar unes 1.500 hectàrees de terreny, però també va afectar una vintena de cases, segons l'alcalde, José Ayesa, que va explicar que al poble estan "al tall de la navalla".

Segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la punta de la riuada de l'Ebre havia d'arribar a Saragossa de matinada amb un cabal d'entre 2.000 i 2.200 metres cúbics per segon, que es mantindrà aproximadament durant 48 hores.

Des de l'ajuntament de la capital aragonesa estan convençuts que la crescuda pot ser perfectament assumida en la ciutat, acostumada a resoldre aquestes circumstàncies.

Situació calmada

La situació en general a la ribera mitjana de l'Ebre va estar ahir calmada, segons fonts del Govern d'Aragó, que apuntaven que l'únic perill podia donar-se a la protecció de Boquiñeni, on la Unitat Militar d'Emergències (UME) va col·locar barreres de contenció, en un municipi que va ser visitat per la presidenta d'Aragó, Luisa Fernanda Rudi. No obstant això, els tècnics són optimistes i pensen que la mota de contenció està aguantant "francament bé".