El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va acusar ahir els governs d'Espanya i Portugal de formar un "eix" per "enderrocar" el seu govern i fer fracassar les negociacions que sosté amb l'Eurogrup per reestructurar el deute del seu país. A la primera reunió del Comitè Central de Syriza després del triomf electoral del passat 25 de gener, Tsipras va assegurar que "ens trobem amb un eix de poders, liderat pels governs d'Espanya i Portugal que, per motius polítics obvis, han intentat portar a l'abisme les negociacions senceres". "El seu pla era, i és, desgastar, enderrocar el nostre Govern i portar-lo a una rendició incondicional abans que la nostra feina pugui donar el seu fruit i abans que l'exemple de Grècia afecti altres països, principalment abans de les eleccions a Espanya", va reblar.

Tsipras va defensar el compromís assolit amb l'Eurogrup però va assegurar que els han intentat "minar" cada pas per evitar que l'exemple grec creés escola a Espanya i Portugal. Va insistir que ja abans de començar les negociacions les "forces conservadores a Europa, en cooperació amb el Govern de Samaràs, ens havien posat un parany". Segons Tsipras, l'objectiu era causar una crisi financera i el col·lapse immediat del Govern. El líder de Syriza va dir que la por manifestada per França, la Xina i els Estats Units davant la inestabilitat política que podria haver generat una caiguda del nou Govern va servir d'ajuda per tirar endavant unes negociacions.

Segons ell, en les negociacions Espanya i Portugal, "per raons polítiques òbvies, van tractar de portar Grècia a l'abisme, assumint el risc d'una evolució incontrolada, per tal d'evitar un risc polític intern". Tsipras va insistir que el pla de Samaràs i el Partit Popular Europeu era el desgast prematur del Govern o la seva "rendició incondicional". Tot això, va recalcar, havia de passar abans que la feina del nou Govern pogués començar a donar fruits, per evitar així que l'"exemple grec afectés les correlacions en altres països, i sobretot abans de les eleccions de novembre a Espanya". "Van intentar empènyer-nos a fer concessions inacceptables, sota l'amenaça de la fallida" per sembrar la decepció en la població i en les bases de Syriza".

Resposta del Govern espanyol

Per la seva part, el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo, va respondre a Tsipras que els problemes del seu país "no es resolen amb declaracions, sinó amb reformes" i que "Espanya no és adversària de ningú" sinó "solidària amb el poble grec com ho ha demostrat comprometent 26.000 milions en un moment molt difícil per a l'economia del nostre país", va afegir.