Un equip de futbol de la tercera divisió sueca, el Dalkurd FF de Borlänge, al sud del país, s'ha salvat de l'accident aeri dels Alps francesos en canviar de vol en l'últim moment, quan la plantilla estava ja a l'aeroport de Barcelona.

Els jugadors, que havien passat uns dies concentrats a Barcelona, ??tenien bitllets per viatjar des de l'aeroport del Prat a Düsseldorf, i des d'allà connectar amb un altre avió que els portaria a Suècia, ha informat el diari francès "L'Équipe".

Però els esportistes, majoritàriament d'origen kurd, han considerat que l'espera en trànsit a l'aeroport de Düsseldorf era massa llarga i han decidit canviar els seus passatges a l'avió de l'aerolínia Germanwings per les últimes places disponibles en tres vols amb destinació a Munic.

Han evitat així perdre la vida en aquest fatídic vol, que ha acabat estavellant-se en els Alps francesos per causes encara desconegudes causant la mort de tots els seus ocupants, 144 passatgers i 6 membres de la tripulació.

"A tots els que han intentat contactar amb nosaltres en les últimes hores, estem bé ia casa", ha publicat en el seu compte de Twitter el porter del Dalkurd FF, Frank Pettersson.

El director esportiu del club, Adil Kizil, va confirmar que van canviar de vol en l'últim moment.

"Hi havia quatre avions que han sortit a aquesta hora i que volaven cap al nord, passant per sobre dels Alps. Quatre avions i nosaltres teníem jugadors en tres d'ells. Es pot dir que hem tingut veritablement molta, molta sort", ha comentat Kizil en declaracions que recull "L'Équipe".

Equips afectats per catàstrofes aèries

Aquest modest equip suec ha evitat així sumar-se a la llista de formacions esportives involucrats en catàstrofes aèries com Torí de 1949, que al maig d'aquell any i després de guanyar el seu cinquè Scudetto va perdre a tots els seus jugadors en un accident d'avió que s'ha estavellat a la Basílica de Superga de la seva localitat, després de disputar un partit benèfic a Lisboa.

Vuit anys després, la plantilla del Manchester United va perdre a 8 futbolistes en un accident a Munic el 1958 en què va salvar la vida el cèlebre Bobby Charlton.

El 3 d'abril de 1961 va ser l'esport xilè qual va vestir de dol al conèixer que tots els jugadors del Green Cross van perdre la vida en un avió sinistrat en el Turó la llàstimes després d'enfrontar amb el Osorno en un partit de copa.

Xile va reeditar una tragèdia similar onze anys després, quan un avió de la Força Aèria Uruguaiana que transporta l'equip de rugbi "Old Christians" es va estavellar a la serralada dels Andes. Dels 42 passatgers van sobreviure 16, que van ser rescatats dos mesos després de l'accident. La tragèdia va inspirar la pel·lícula "Viuen!", Dirigida per Frank Marshall.

El 1987, un altre equip llatinoamericà, el conjunt peruà Esportiu Aliança Lima va perdre a tots els seus futbolistes i cos tècnic quan l'avió en què viatjaven després enfrontar-se en lliga amb el Deportivo Pucallpa caure al mar. Només va sobreviure el pilot.

L'esport africà també va registrar una catàstrofe aeronàutica a l'abril de 1993, quan la selecció nacional de futbol de Zàmbia al complet va morir en un vol que traslladava al Senegal per disputar una de les eliminatòries de la Copa del Món d'Estats Estats Units.

L'última tragèdia de camins creuats de l'esport i l'aeronàutica es remunta a aquest mateix mes de març, quan deu persones -vuit francesos i dos argentins- van morir en xocar dos helicòpters a la del nord província argentina de la Rioja quan anaven a rodoleu un programa de telerealitat per a la televisió francesa.

Entre els morts figuren els esportistes francesos Camille Muffat, de 25 anys i campiona olímpica de natació que va aconseguir tres medalles en els Jocs Olímpics de Londres 2012; el boxejador Alexis Vastine, de 28 anys i medalla de bronze en els Jocs de Pequín 2008 en la categoria de superlleugers; i la regatista Florence Arthaud, de 57 anys i guanyadora de la Ruta del Rom el 1990.