Els helicòpters de rescat que s'han encarregat de sobrevolar la zona en la qual s'ha estavellat avui un avió de Germanwings amb 150 persones a bord han cancel·lat temporalment la seva feina per la falta de visibilitat davant l'arribada de la nit, han informat avui els mitjans francesos.

L'Executiu francès havia mobilitzat deu aparells, que reprendran els seus vols demà a l'alba, segons els mitjans, que han destacat que és impossible accedir per carretera al lloc donades les escarpades pendents del massís dels Trois Evêches, al departament francès d'Alps de Haute-Provence.

Cinc gendarmes que han estat traslladats fins a aquell punt en helicòpter passaran allà la nit, com a part del dispositiu desplegat per acordonar la zona i garantir que demà puguin prosseguir la recerca en les millors condicions.

La prefectura local ha emès avui un comunicat en el qual ha prohibit sobrevolar la zona a la resta d'aeronaus no autoritzades des d'avui i fins a dissabte que ve per raons de seguretat pública lligades a la protecció del lloc.

L'avió Airbus A320, del qual ja s'ha trobat una de les caixes negres, cobria la ruta entre Barcelona (Espanya) i Düsseldorf (Alemanya) i s'ha estavellat poc abans de les 11.00 hora local (10.00 GMT), sense que de moment se'n coneguin les causes.

"No hi ha res més que restes i cossos", ha assegurat el diputat francès Christophe Castaner, després d'observar el resultat de la tragèdia des d'un helicòpter.

Quaranta-cinc persones amb cognom espanyol, molts d'ells catalans, viatjaven a l'avió de la companyia Germanwings que s'ha estavellat aquest matí, amb 144 passatgers i 6 tripulants, als Alps francesos després de partir de Barcelona en direcció a Düsseldorf (Alemanya).

L'aeronau sinistrada, un Airbus A320, s'ha enlairat de la terminal T-2 de l'aeroport del Prat de Barcelona poc abans de les deu del matí -amb mitja hora de retard i sense que es conegui el motiu- i, segons el president francès, François Hollande, tot apunta que no hi ha supervivents.

Efectius de la gendarmeria francesa han aconseguit accedir a la zona muntanyosa on ha caigut l'Airbus, que ja va ser escenari d'una altra tragèdia aèria el 1953, i han pogut recuperar una de les caixes negres, que serà analitzada per intentar aclarir les causes del sinistre.

La majoria dels 144 passatgers que viatjaven en el vol de Germanwings -companyia de baix cost de Lufthansa- que s'ha estavellat als Alps de l'Alta Provença, prop de la localitat de Barcelonette, són alemanys que tornaven a casa seva després de passar uns dies a Barcelona i Palma de Mallorca.

Fonts de l'aerolínia calculen que en l'aparell viatjaven almenys 67 ciutadans alemanys, mentre que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat que entre els passatgers "hi ha 45 cognoms espanyols".

Lufthansa no ha aclarit de la seva banda les causes del sinistre del vol de la seva filial Germanwings, encara que el titlla d'"accident", i ha avançat que es planteja traslladar als familiars dels passatgers d'aquest vol al lloc de la tragèdia.

En una roda de premsa a l'aeroport de Barcelona, la vicepresidenta per a Europa del grup Lufthansa, Heike Birlenbach, ha evitat especular sobre tot el que envolta l'accident i ha dit desconèixer per què el vol s'ha enlairat amb mitja hora de retard.

Preguntada per si descartava que un atemptat terrorista pugui ser la causa de l'accident, Birlenbach ha insistit diverses vegades en què no entraria en "especulacions".

Al llarg de la tarda s'han anat coneixent alguns detalls d'alguns ocupants de l'aeronau, tot i que encara no es disposa del llistat d'identitats.

L'ajuntament de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) ha confirmat que 16 alumnes alemanys de quart d'ESO i dues professores que havien realitzat un intercanvi escolar en un institut d'aquesta localitat barcelonina anaven a l'avió, cosa que ha causat commoció a l'escola, que demà els rendirà un homenatge a porta tancada.

També s'ha confirmat que viatjava una dona de Jaca (Osca) i el seu nadó de 7 mesos, Josep Sabaté Casellas, un exempleat de la firma gallega Inditex que esperava el naixement imminent del quart fill; dos treballadors de Fira de Barcelona, el mateix nombre d'empleats de la multinacional Delphi; almenys un treballador de Bayer i la dona d'un altre empleat de la multinacional química.

La dona del cap de gabinet del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i una docent de València -que anava a visitar un dels seus fills que estudia a Alemanya- figuren també entre els passatgers.

Diversos treballadors de l'empresa NutriSport, que elabora begudes i aliments per a esportistes i està ubicada a la localitat d'Argentona (Maresme); dos empleats de Desigual -un home i una dona que buscaven ubicacions per a futures botigues a Alemanya- anaven també en aquest vol.

El Govern ha decretat tres dies de dol oficial, que començaran aquesta mitjanit, segons ha anunciat la vicepresidenta després de presidir al Palau de la Moncloa la reunió del gabinet de crisi posat en marxa per analitzar les dades sobre el sinistre.

Sáenz de Santamaría confiat que la caixa negra de l'avió -ja trobada- llanci llum sobre l'accident als Alps, on viatjarà demà el president del Govern, Mariano Rajoy, que es reunirà allà amb el president francès, Françoise Hollande, i la cap de l'Executiu alemany, Ángel Merkel.

El president de la Generalitat, Artur Mas, viatjarà al costat de Rajoy al mateix avió de les forces armades.

A Barcelona, l'executiu català també ha format una cèl·lula de crisi per coordinar les accions des de la terminal 2 de l'aeroport del Prat, on s'ha atès els familiars dels passatgers, que estan rebent atenció psicològica davant l'"estat de xoc" en què es troben.

També la Generalitat ha reforçat el servei del telèfon 012, que centralitzarà la informació als familiars dels passatgers i ha decidit noliejar tres autocars per traslladar-los cap a la ciutat de Niça.

El Senat ha guardat un minut de silenci per les víctimes de l'accident, mentre que el Congrés, que avui només ha debatut el primer punt de l'ordre del dia, ha suspès la sessió de control de demà en senyal de dol.

Els Reis han suspès el seu viatge d'Estat a França després de l'accident, del qual han estat permanentment informats des de la seva arribada a París.

Des de la sala de pantalles de la seu del ministeri de l'Interior, Felip VI i la Reina Leitiza han pogut veure imatges en directe del lloc del sinistre, en una zona de difícil accés, a la qual s'han desplaçat sis policies i guàrdies civils especialistes en Policia Científica per col·laborar en la identificació de cadàvers.