Els Govern de l'Estat i de la Generalitat van decretar tres dies de dol oficial pels morts en l'accident de l'avió de la companyia Germanwings que es va estavellar ahir als Alps.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría ho va explicar després de la primera reunió del gabinet de crisi constituït després del sinistre i en què va participar Mariano Rajoy i representants dels ministeris d'Afers Exteriors, Justícia, Interior, Foment, Sanitat i Presidència.

Sáenz de Santamaría va recordar que la normativa europea solament permet que siguin les companyies aèries els qui facilitin la llista de passatgers i que ho facin a les famílies, que seran les que hagin de decidir si es fa pública.

Respecte a les causes del sinistre, la vicepresidenta va confiar que la caixa negra trobada de l'avió sinistrat ofereixi dades sobre els fets i va demanar prudència a l'hora d'apuntar hipòtesis sobre el sinistre.

Preguntada per les declaracions del primer ministre francès, Manuel Valls, qui va assenyalar que no es descarta cap hipòtesi, va incidir que cal ser "prudents en aquestes declaracions, perquè són les hores inicials després de l'accident, i la caixa negra pot oferir dades".

Durant la reunió del gabinet de crisi, Rajoy va tornar a parlar amb el president francès, François Hollande, a qui va reiterar el seu oferiment d'ajuda d'Espanya en la investigació que duran a terme tots dos països juntament amb Alemanya.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es va posar en contacte amb Rajoy per expressar-li les condolences de les institucions europees per l'accident i els morts.

Rajoy i el president de la Generalitat, Artur Mas, viatjaran avui junts en el mateix avió de les forces armades al lloc de l'accident.

En principi, el gabinet de crisi tornarà a reunir-se avui a les 10 del matí per seguir avaluant la situació i prenent decisions per "atendre de la millor manera possible" els familiars de les víctimes, va dir Sáenz de Santamaría.

Hollande rep Rajoy i Merkel

El president de França, François Hollande, rebrà avui el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, a la localitat francesa de Seyne-els-Alps, propera al lloc en el qual es va accidentar l'avió de l'aerolínia Germanwings.

L'arribada dels tres mandataris està prevista a les dues del migdia segons va informar el Palau de l'Elisi en un comunicat. Hollande, que es desplaçarà a la zona en acabar el Consell de ministres a París, visitarà en un primer moment, juntament amb Rajoy i Merkel, la capella ardent instal·lada en aquesta localitat per rebre les famílies de les víctimes.

Visita d'Estat de Felip VI

França era destinació de la primera visita d'Estat del regnat de Felipe VI, qui ahir va arribar a París acompanyat de la Reina Letizia, en un viatge acuradament preparat i amb actes molt significatius en l'agenda que la tragèdia aèria dels Alps va transformar de cop en el més trist. La suspensió de la visita va ser anunciada pel mateix monarca a les portes del Palau de l'Elisi després de reunir-se durant porp d'una hora amb François Hollande.