Un impressionant dispositiu tècnic i humà ha desafiat avui la muntanya i el clima per accedir a la zona dels Alps francesos on des de dimarts passat s'estenen les restes de l'avió que es va estavellar quan cobria el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf.

Nou helicòpters s'han rellevat, sense treva, durant tot el dia per portar fins a la zona gendarmes, militars, investigadors i forenses, en un autèntic "pont aeri" que només s'ha aturat detenir amb la caiguda de la nit.

Al lloc treballen 400 gendarmes i militars, 300 bombers i molts investigadors.

La via aèria apareix com l'única viable per arribar a la zona muntanyosa, escarpada, on les restes de l'aparell, pràcticament fets pols, s'estenen en una àrea de quatre hectàrees, de la mateixa manera que els cossos dels 150 ocupants del vol de la companyia Germanwings, tots ells morts.

Els gendarmes tracten també d'establir una via terrestre, però l'orografia i el clima juguen en contra seu. El terreny escarpat fa pràcticament impossible que s'aplani el camí per a l'arribada de vehicles, l'única manera que tindrien de substituir els helicòpters.

Del contrari, fan falta moltes hores de dur camí en un terreny humit i relliscós, només propici per als especialistes.

Per això, han estat els helicòpters els que han mantingut el contacte entre el recòndit lloc del massís dels Trois-Évêchés.

Fins a allà han portat gendarmes encarregats d'assegurar la zona, forenses per identificar restes humanes i investigadors de l'Oficina d'Investigació i Anàlisis (BEA) a la recerca d'elements aclaridors.

Tots els ulls busquen la segona caixa negra, la que grava les dades del vol, de la que van trobar la carcassa però no el seu contingut. La primera, trobada ahir, té les converses de la cabina, que estan ja en possessió del BEA.

Serà una tasca lenta, laboriosa, que no donarà resultats immediats. Els responsables demanen paciència.

També comencen a identificar les restes dels morts, encara que de moment aquests no han estat traslladats del lloc de l'accident, cosa que es farà en els pròxims dies.

"Els ho devem a les víctimes", ha afirmat el president francès, François Hollande, que ha visitat la zona amb els caps de Govern d'Alemanya, Angela Merkel, i Espanya, Mariano Rajoy, els dos països més afectats per la catàstrofe.

Hollande ha destacat la solidaritat dels veïns del normalment plàcid vall de l'Ubaye, que en aquesta època de l'any no està habituat a rebre tants visitants.

Els seus habitants viuen entre el neguit de l'accident i el desig d'ajudar. Molts són els que es diuen llestos per rebre en els seus domicilis a les famílies dels morts, que tenen previst arribar a partir de demà en dos vols noliejats per Lufthansa, propietària de Germanwings, un des de Barcelona i un altre des de Düsseldorf.

S'esperen unes 400 persones al lloc. Una capella ardent ha estat muntada en un gimnàs pròxim al lloc de la catàstrofe perquè els familiars puguin vetllar els seus éssers estimats.

Les autoritats han previst un gimnàs a Digne-les-Bains per acollir 800 persones i els municipis també han posat a la seva disposició altres albergs. Traductors, personal sanitari i psicòlegs els ajudaran en tot el que necessitin.

L'accident ha traumatitzat a la regió i és present en totes les converses. El dia a dia de les ciutats s'ha detingut a causa del drama.

"A causa dels recents successos, queda anul·lada la festa de dissabte que ve", resa un cartell a l'Oficina de Turisme de Seyne-les-Alpes.

Els alcaldes de les aldees veïnes al lloc de l'accident volen erigir-hi una estela de record que permeti als familiars de les víctimes recordar els seus éssers estimats.