La Guàrdia Civil va detenir a Navarra i a les tres províncies basques quatre persones acusades de formar part de l'entramat de suport als presos d'ETA i, en concret, de coordinar la "unitat d'acció" de l'anomenat "front de presons". Es tracta de la quarta operació, anomenada Pastor, de l'institut armat des de setembre de 2013 contra les diferents estructures d'aquest front.

Sota la direcció de l'Audiència Nacional i la coordinació de la Fiscalia d'aquest òrgan judicial, els agents van arrestar Oihana Barrios Salinas, detinguda a Pamplona; Izaskun Abaigar García de Acilu, a Campezo (Àlaba); Nagore López de Lazauriaga, a Zamudio (Biscaia), i Fernando Arburúa Iparagirre, a Sant Sebastià (Guipúscoa).

Precisament, López de Lazauriaga, el domicili a Salvatierra del qual va ser escorcollat, va formar part de la representació de l'associació de familiars d'empresonats de la banda terrorista, Etxerat, que el febrer es va reunir amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, en una trobada en què ambdues parts van coincidir en la necessitat d'acabar amb la dispersió dels reclusos etarres.

També va ser escorcollat el domicili a Pamplona de la psicòloga Oihana Barrios, que forma part del col·lectiu Jaiki Hadi, integrat per metges que treballen amb presos de la banda.

Els quatre detinguts, segons Interior, formaven part de l'espai de coordinació anomenat KG, que definia l'estratègia de les organitzacions que formen el "front de presons" per mantenir la unitat d'acció dels presos d'ETA.

Així, participaven de manera activa en el Nucli de Coordinació utilitzat per ETA i el KT-Koordinazioa Taldea per controlar aquest front. Fruit de l'escorcoll dels domicilis dels detinguts, la Guàrdia Civil va confiscar diversa documentació.

Al KG confluïen els representants de diferents organitzacions de suport als presos d'ETA que assistien a les reunions del KG, conscients -afirma Interior- que "integraven un espai de coordinació dissenyat i liderat per ETA i que subordinaven les seves activitats als interessos de l'organització terrorista".