Els investigadors que analitzen les restes de l'avió sinistrat dimarts als Alps francesos i en el qual van morir 150 persones -deu de les quals eren gironines- van poder extreure amb èxit un "arxiu d'àudio utilitzable" de la primera caixa negra localitzada de l'aparell, però podrien trigar "diverses setmanes o mesos" a treure conclusions fiables sobre la causa de l'accident. "És poc probable que hi hagi una gran degradació de la qualitat" de l'àudio però "hem d'afinar la comprensió" del que va passar a la cabina i això pot trigar "diverses setmanes o diversos mesos", va declarar ahir en una conferència de premsa el director de l'Oficina d'Investigacions i Anàlisis (BEA) francesa, Rémi Jouty. El màxim responsable del BEA va afegir que encara necessiten arribar a la comprensió del "so, els sorolls, les alarmes i l'atribució de les veus de les persones" i va evitar qualsevol especulació sobre el que s'escolta en la gravació o si hi ha alguna pista sobre la causa del sinistre.

El director del BEA es va referir en tot moment a les primeres restes del fusellatge de l'avió, recuperades en un lloc "muntanyós i escarpat, de molt difícil accés, amb un terreny amb molt pendent i inestable", on es va estavellar l'avió de Germanwings que volava ahir de Barcelona a Düsseldorf. Poc abans, el president francès, François Hollande, havia anunciat que s'havia recuperat la carcassa de la segona caixa negra a prop del lloc on van perdre la vida els 150 ocupants de l'avió, una informació que va ser desmentida per Jouty. La segona caixa negra registra paràmetres com la velocitat de vol i altitud, però no el seu contingut.

Per la seva banda, el primer ministre francès, Manuel Valls, va declarar ahir que serà necessari esperar "algunes hores" per poder analitzar tot el contingut de la caixa negra "i veure si disposem dels elements del que va passar a la cabina, perquè aquesta és la caixa negra que grava les converses entre els pilots", va indicar Valls en una entrevista a la cadena France 3.

També el president de Lufthansa, Carsten Spohr, en una roda de premsa a l'aeroport del Prat -on es va desplaçar per mostrar el seu condol als familiars de les víctimes- va celebrar que part de l'àudio de la primera caixa negra "es pugui treballar", i va confiar en què les autoritats franceses trobin "aviat" la segona caixa negra, per tenir un "panorama complet" del sinistre. "Caldrà buscar durant dies i setmanes, però si es troba, ens ajudarà a reconstruir tota la situació" va assenyalar Spohr. Preguntat per si tenia constància que els pilots haguessin enviat un senyal de socors abans de l'impacte, va comentar que les autoritats franceses asseguren que no es va enviar cap missatge d'auxili.