"Com vol vostè que posem portes a la muntanya?", es preguntava ahir un comandant de la Gendarmeria mentre estenia els braços per mostrar impotència, com si intentés abraçar tots els Alps francesos. Gilbert -que no volia revelar el seu cognom- caminava accelerat cap al punt on es trobaven dos dels seus agents, davant un camí que donava accés a peu al lloc on des de dimarts passat hi ha les restes de l'Airbus que cobria la ruta entre Barcelona i Düsseldorf. El camí és angost, amb prou feines es pot considerar un camí. Després cal travessar boscos, pujar zones escarpades i rocalloses fins a arribar a l'emplaçament.

El comandant Gilbert és l'enllaç entre la mitja dotzena de reforços muntats per la Gendarmeria per impedir que periodistes, curiosos o qualsevol altra persona accedeixi al recòndit lloc. Però el comandant Gilbert sap que cada dia un grapat de reporters s'aventuren per la muntanya i, després d'hores de marxa, accedeixen a la zona.

Li expliquen que la premsa publica fotos i això fa que el comandant Gilbert torci el gest, impotent, quan se li pregunta per això. "La zona és immensa, la gent va camp a través i jo no puc acordonar tota la muntanya", diu. Havia rebut ordres que el massís fos un búnquer però hi ha fugues. Però l'essencial està preservat. Els periodistes i curiosos no accedeixen directament al lloc de l'accident.