Alfonso Rus serà el candidat del PP a l'alcaldia de Xàtiva, ja que el Partit Popular assegura que no pot fer res per impedir-ho. La candidatura del president de la Diputació de València està oficialment proclamada per la Junta Electoral Central i per expulsar-lo Génova hauria d'anul·lar la llista completa a la localitat. Fonts de la formació conservadora van admetre que la decisió està en mans de Rus, i que si ell no decideix fer un pas enrere abans del 24 de maig serà el candidat a Xàtiva. Qualsevol acció que el PP vulgui adoptar haurà de retardar-se fins a després dels comicis. Per exemple, si la llista de Rus fos la més votada, els seus propis regidors podrien votar en contra d'ell durant el ple d'investidura, així com també hi ha la possibilitat que donin suport a una moció de censura, fetque en aquest moment és impossible davant la proximitat a la cita amb les urnes.

Així, el vicesecretari general d'Organització del PP, Carlos Floriano, va afirmar que, si finalment el president de la Diputació de València és expulsat del partit, "se l'instarà" a que surti també de les institucions. Després de la suspensió cautelar de militància de Rus per la seva presumpta implicació en un cas de corrupció, la junta directiva provincial del PP de València va triar el secretari provincial, Vicente Betoret, per substituir-lo en la presidència provincial del partit.

Mentrestant, diferents dirigents del PP van destacar la "celeritat" i l'"exemplaritat" amb la qual ha actuat el president del PPCV, Alberto Fabra, davant d'un cas que van qualificar de "vergonyós" o "intolerable".

Floriano va explicar que el seu partit ha fet "tot el que podia" en aquest cas: suspendre cautelarment Rus de militància i en totes les seves funcions al partit i iniciar un expedient disciplinari. I va assenyalar que, si l'expedient culmina en expulsió, se l'"instarà" a apartar-ses també de les institucions on sigui.

Rus és president de la Diputació de València -segons ell, acabarà la legislatura allà- i cap de llista al municipi de Xàtiva, on és alcalde, una candidatura sobre la qual va explicar que encara no ha decidit què farà.

Rus es defensa

El president de la Diputació de València va insistir que la gravació en què suposadament apareix és "mentida total" i que no comptava diners, "encara menys" de comissions, així com va afirmar que "el mínim" que podria fer el PP és escoltar-lo i després prendre una decisió.

Rus va afirmar que respecta però no comparteix la decisió del seu partit d'apartar-lo "momentàniament" com a president provincial, i considera que haurà estat la primera vegada que "sense escoltar una persona, l'apartin".

Rus va assenyalar que "la gent sap que sóc incapaç de ficar la mà a cap lloc", tot afegint que manté que tot això és "un complot" i que el 25 de maig, després de les eleccions, farà una roda de premsa per donar explicacions, cosa que fa que hi hagi "gent que es posi nerviosa". Va assegurar que no vol "cap embolic" dins del partit, i per això va demanar a alcaldes i regidors que s'han ofert a anar-se'n que es quedin.