Els partits d'esquerres van fer un pas més en el seu objectiu de fer fora Alberto Fabra, Luisa Fernanda Rudi i María Dolores de Cospedal dels governs de la Comunitat Valenciana, Aragó i Castella-la Manxa, respectivament, amb els primers contactes oficials per forjar majories alternatives. Després que les direccions del PSOE i de Podem fixessin durant el cap de setmana els principals criteris per a les negociacions de pactes postelectorals, ahir van començar formalment les converses en aquestes tres comunitats autònomes i avui ho faran a Extremadura, els quatre territoris en què hi ha més possibilitats que fructifiqui l'acord.

No són els únics contactes que es van produïr, ja que també es van iniciar les negociacions a Astúries i a la Comunitat de Madrid, en aquest cas orientades a la constitució de la Mesa de l'Assemblea, mentre a Navarra segueix el procés per intentar compondre un govern multipartit presidit per Uxue Barkos, de Geroa Bai.

A la Comunitat Valenciana i Aragó el debat públic sobre qui ha de presidir els governs de les dues comunitats havia refredat les expectatives d'acord, de manera que els afectats van decidr aparcar la discussió sobre els noms i centrar-se en els programes. D'aquesta manera, Ximo Puig (PSPV), Mónica Oltra (Compromís) i Antonio Montiel (Podem) van mantenir la primera reunió a tres bandes i van aconseguir pactar cinc eixos bàsics programàtics i la creació d'una comissió de diàleg que començarà a treballar demà.

Un pla de xoc contra la pobresa, la lluita contra la corrupció, el canvi de model productiu, auditoria i finançament autonòmic i reflotar els serveis públics són els cinc eixos que van sortir d'una reunió en la qual també es va acordar que els cinc partits que tenen representació parlamentària tinguin presència a la Mesa de les Corts. Sobre qui serà el pròxim president o presidenta de la Generalitat, van quedar en parlar més endavant, el més aviat possible, però amb "tranquil·litat" i "sense estrès".

Tampoc van voler parlar sobre "butaques" els secretaris generals del PSOE i Podem a l'Aragó, Javier Lambán i Pablo Echenique, respectivament, després que tots dos manifestessin la setmana passada la seva voluntat de liderar el Govern de la comunitat autònoma.

Les qüestions programàtiques -amb especial atenció a la pobresa, l'exclusió social, la corrupció, els serveis públics i la despoblació- van centrar la reunió, després de la qual els dos dirigents van mostrar la seva disposició a que els noms no siguin un obstacle per a l'avanç de les converses.

Suport sense ser al govern

Igual que Montiel a la Comunitat Valenciana, Echenique va deixar clar que no formarà part d'un govern dirigit pel PSOE, ja que aquesta és una de les línies estratègiques fixades per Podem, que també va instruir els seus futurs parlamentaris autonòmics durant el cap de setmana a Madrid.

D'aquesta manera, els diputats de Podem plantejaran de manera coordinada propostes "bàsiques" i "urgents de sanejament democràtic i transparència" en tots els parlaments autonòmics, inclòs el de Castella-la Manxa, on també es van iniciar els contactes amb el PSOE per intentar acordar la investidura del candidat socialista, Emiliano García-Page.

En qualsevol cas, el líder de Podem a Castella-la Manxa, José García Molina, manté la seva decisió de consultar els inscrits del partit sobre la conveniència de donar suport a García-Page o no fer-ho.

A la Comunitat de Madrid, la candidata més votada, Cristina Cifuentes (PP), va mantenir les primeres preses de contacte amb Ignacio Aguado (Ciutadans) i José Manuel López (Podem), si bé, almenys en el primer cas, la conversa va versar sobre la composició de la Mesa de l'Assemblea.

Aguado va explicar que la setmana que ve negociarà si dóna suport a algun candidat o no ho fa, però, de moment, ja ha demanat a Cifuentes que prengui mesures respecte el diputat electe Álvaro Ballarín, ja que la seva situació judicial i el risc que pugui ser imputat de nou li causa "gran incertesa".

També es van reunir a Madrid les candidates de Ahora Madrid i Ciutadans a l'Ajuntament, Manuela Carmena i Begoña Villacís, respectivament, en una trobada en què van coincidir en l'aposta per obrir menjadors escolars a l'estiu per garantir la manutenció dels nens.