El Senat dels Estats Units va aconseguir desencallar el projecte de llei per acabar amb la recollida massiva de dades dels ciutadans donant continuïtat a la resta de disposicions de la Llei Patriota, la vigència de la qual va expirar ahir a la nit. Coneguda com a Llei de Llibertat dels EUA, el text va aconseguir els 60 vots necessaris per continuar amb el procés, la votació final del qual encara s'havia de produir a l'hora de tancar l'edició amb el propòsit que les eines de vigilància antiterrorista en vigor no quedin congelades per l'expiració del text.

El Senat va ser convocat en sessió extraordinària només per abordar aquesta qüestió, després que la setmana passada no s'arribés a un acord sobre la llei de vigilància i no aconseguís els suports necessaris per evitar que expirés.

En tot cas, és possible que els legisladors no culminin el procés a temps, ja que el senador i aspirant a la presidència dels Estats Units el 2016 Rand Paul va amenaçar de retardar la votació per forçar que la Llei Patriota perdi vigència.

El Senat va obrir torn de debat, en el qual Paul podria fer ús d'una tàctica dilatòria prenent el seu torn de paraula de manera indefinida per retardar el vot i forçar d'aquesta manera que expiri la llei, que a més ha de ser sancionada pel president Barack Obama perquè entri en vigor.

Paul s'ha oposat sempre de manera contundent a que l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) utilitzi aquest tipus d'eines, que segons el seu parer violen les llibertats i el dret a la privacitat dels individus, encara que la seva oposició a estendre els programes li ha comportat crítiques dels seus col·legues, que consideren que la seva postura es deu a les seves aspiracions presidencials.

No obstant això, l'avanç en el procediment augura que tard o d'hora els senadors es posaran d'acord perquè entri en vigor la coneguda com a Llei de Llibertat dels EUA, que modifica la Patriota per no permetre la recollida massiva de dades dels ciutadans però sí rastrejos explícits i un altre tipus de vigilància amb propòsits antiterroristes.