Una de cada deu llars espanyoles en què viuen nens menors de 16 anys no es pot permetre celebrar els seus aniversaris causa de la situació econòmica que viu la família, i en sis de cada cent no poden permetre's comprar roba nova. Les dades difoses per l'INE també reflecteixen les mancances a les quals s'enfronten els adults. Entre elles, destaca que el 41,3% de les llars formades per persones majors de 16 anys no té capacitat econòmica per substituir els seus mobles fets malbé o vells, davant del 36,8% del 2009, un percentatge que frega el 70% en el cas de la població amb menys recursos.

La manca de recursos de les famílies també fa que dos de cada cent nens no puguin fer almenys un àpat de carn, pollastre o peix cada dos dies, segons les dades del Mòdul de Mancança Material que forma part de l'Enquesta de Condicions de Vida que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La crisi econòmica que des de 2008 afronta Espanya ha fet que el percentatge de llars en què els nens no poden celebrar el seu aniversari hagi crescut des del 6,5% del 2009 fins al 10,4% de 2014, i que el dels que no poden disposar de roba nova ho hagi fet del 3,8 al 6,5%. Això ha provocat que augmenti el nombre de menors amb necessitats educatives o de lleure.

Més limitacions

Així, el percentatge de llars amb nens que regularment no es poden permetre que facin esport, toquin un instrument o formin part d'alguna organització juvenil és de l'11,3% (5,5% el 2009), una dada que s'eleva fins al 27,9% en el cas de la població amb ingressos més baixos (20%) i només afecta l'1,1% dels que més diners tenen.

Les llars amb nens més afectats per aquestes mancances són les d'estrangers que no procedeixen de la UE (34,8%), seguides dels que sí que hi pertanyen (22,1%) i dels espanyols (8,8%). Tampoc tenen bicis o patins en el 4,9% de les llars en què viuen nens ni llibres ?adaptats a la seva edat en l'1,9% d'ells.

La manca de diners també fa que l'11,8% dels adults no pugui permetre's reunir-se amb amics o família per menjar o prendre alguna cosa com a mínim un cop al mes, un percentatge que gairebé s'ha duplicat des del 2009. I el nombre de persones que no poden gastar en elles mateixes arriba al 17%.