El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha citat a declarar com a imputats els consellers de la Comunitat de Madrid Salvador Victoria i Lucía Figar i de Múrcia Juan Carlos Ruiz, i els diputats autonòmics madrilenys Mario Utrilla i José Miguel Moreno, tots ells del PP, en relació amb el cas Púnica. El magistrat ha citat per a l'11 de juny Mario Utrilla, alcalde de Sevilla la Nueva i diputat autonòmic a l'Assemblea madrilenya; per al 18 José Miguel Moreno, diputat autonòmic de Madrid i exalcalde de Valdemoro; per al dia 22 Juan Carlos Ruiz, conseller d'Indústria, Turisme, Empresa i Innovació de la Regió de Múrcia. Finalment, per al 26 ha citat Salvador Victoria, conseller de Presidència i Justícia i portaveu del Govern de la Comunitat de Madrid, i Lucía Figar, consellera d'Educació.

En cas que arribada la data de la declaració dels aforats seguissin tenint aquesta condició, la seva citació es posposaria. El dia 8 de juny els diputats autonòmics deixaran d'estar aforats i, per tant, no serien investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid, però els consellers deixarien si s'escau seu càrrec i tampoc podrien beneficiar-se del privilegi del fur de quan es formin els nous governs autonòmics.

L'instructor els ha citat per delictes de corrupció dins de les seves investigacions, que romanen secretes, sobre una suposada trama de corrupció municipal i autonòmica centrada en ajuntaments i autonomies de tot Espanya que buscava el pagament de comissions il·legals.

Un del suposats caps d'aquesta trama seria l'exconseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid Francisco Granados, que es troba a la presó provisional. En una compareixença el passat gener, Victoria va negar «rotundament» i «de manera contundent» haver ordenat l'exconseller delegat de l'Agència Informàtica i de Comunicacions (ICM) José Martínez Nicolás un pagament de 10.000 euros almconsiderat «facilitador» de contractes de la trama, Alejandro de Pedro.

Aquest pagament es podrien correspondre amb treballs fets per l'empresari per millorar la imatge en xarxes socials i internet de diferents càrrecs del Govern autonòmic, un extrem que Victoria va desmentir.

Moreno va percebre suposadament com a regal un xalet a Marbella de mans de l'altre suposat líder de la trama i amic de Granados, David Marjaliza, a canvi de favors urbanístics a Valdemoro, d'on va ser alcalde. Així ho va afirmar davant el jutge Velasco la imputada Esther Giménez Pastor, que va treballar el 2006 com a tècnic de patrimoni de l'Ajuntament de Valdemoro quan Moreno era alcalde.

L'operació Púnica contra aquesta xarxa corrupta es va saldar el passat octubre amb la detenció de mig centenar de persones, de les quals només queden a la presó Granados i el seu soci Marjaliza.

Ruiz va dimitir després de conèixer la seva imputació, tot explicant que renuncia al càrrec i també al seu aforament per actuar «com qualsevol altre ciutadà» en el seu dret a la defensa.

La candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va assegurar que el president autonòmic, Ignacio González, i la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, són els que han de decidir si els consellers imputats en el cas Púnica han de dimitir.