La Xina no perd l'esperança de trobar gent amb vida al vaixell de turistes naufragat dilluns, però el riu Iang-Tsé, en el qual gairebé es va enfonsar del tot, no l'hi està posant fàcil, com tampoc les pluges, contínues en aquesta part del país, o la deformació que va patir el vaixell. Quatre-centes cinquanta-sis persones viatjaven a l'Estrella Oriental i 48 hores després que bolqués en qüestió d'un minut a causa d'un tornado la majoria d'elles continuen desaparegudes.

«La prioritat és salvar vides», va assegurar el viceministre de Transport xinès, He Jianzhong, encarregat de dirigir les tasques de rescat a la ciutat de Jianli, al centre del país, on va acompanyar periodistes estrangers en un vaixell per acostar-se al lloc on encara es veu la quilla del navili bolcat.

Malgrat l'enorme desplegament d'efectius -un exèrcit d'uns 4.600 policies, bombers, militars i voluntaris-, la situació cada vegada és més difícil per trobar supervivents. Primer, per les pròpies condicions del Iang-Tsé, el riu més cabalós de la Xina, que experimenta uns corrents d'1,8 metres per segon a la part on es troba l'embarcació sinistrada.

A més, la força del Yangtsé augmenta amb les persistents pluges: si dimarts a la nit van arribar a inundar grans avingudes de la ciutat de Jianli, ahir les precipitacions tampoc van donar treva tot i que, això sí, amb una intensitat més moderada.

Per contrarestar l'efecte de les pluges, les autoritats van decidir tancar algunes rescloses de la presa de les Tres Gorges, situada aigües amunt, en un intent que el cabal del Iang-Tsé no pugi.

L'estat en què ha quedat el vaixell no acompanya, segons va explicar el viceministre de Transport, que va afegir que l'embarcació s'havia deformat. Després que cinc vaixells de rescat amb múltiples experts es trobessin en el lloc de l'accident es va prendre una decisió clau: iniciar la perforació del buc del navili.

S'intentarà obrir un forat rectangular d'uns 55-60 centímetres a part de la quilla del vaixell que sobresurt del riu, ja que es creu que en aquesta part podria haver quedat aire atrapat i, per tant, possibles persones encara respirant.