El líder de Podem, Pablo Iglesias, va parlar ahir sobre la reunió que va mantenir a la nit de dimarts amb el secretari general del PSOE, Pero Sánchez, tot assegurant que "és una persona afable i cordial, i això és important entre persones que han de parlar". Finalment, el sopar no va ser ni a casa d'un ni de l'altre, sinó en el reservat d'un hotel per anar "poquet a poquet la primera vegada", segons va explicar Iglesias, que va afegir que el PSOE "ha canviat en els darrers temps". Ell va menjar peix; ?Sán?chez, truita, i van compartir l'amanida.

Iglesias valora que hi hagi certa cordialitat entre persones que han de comunicar-se, fins i tot per dir-se que "no", i en ser preguntat sobre per què es van reunir en secret, va respondre que "molt en secret no va ser perquè se sap fins i tot el que vam menjar; de més transparència no es pot parlar, l'únic que no se sabia era el lloc ni l'hora". Si s'hagués sabut, va afegir, la reunió hauria estat plena de mitjans i "hauríem estat més tensos". En ocasions és bo tenir una conversa tranquil·la, més sent la primera vegada que es veien, va defensar. "Encara que crec que tot es podria televisar sense cap problema", va afegir.

Va recordar que ja havia parlat amb l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero i l'exministre de Defensa José Bono, però no existia un "canal de comunicació" amb el líder socialista actual. I de què van parlar? Doncs de política europea i espanyola, de drets socials i que els possibles acords després de les eleccions autonòmiques i municipals els hauran de prendre a cada territori. "El nostre paper, en tot cas, és acompanyar en processos en què altres han de negociar", va aclarir. I també van parlar de bàsquet, de la NBA i la Lliga espanyola, a les que són aficionats. Sánchez fins i tot va jugar a l'Estudiantes.

Sobre una altra reunió de dimarts, entre Sánchez i el president del Govern, Mariano Rajoy, Iglesias va afirmar que el secretari general del PSOE no li va explicar molt. "Em va dir que no té cap intenció de pactar amb el PP, espero que sigui així", va assenyalar.

Paral·lelament, Iglesias i la política de Compromís Mónica Oltra van dinar dimarts a Madrid, una trobada que no va transcendir i que contrasta amb la transparència que sempre mostren les seves dues formacions.

A més de tractar la situació de la Comunitat Valenciana, on Compromís intenta obtenir el suport de Podem perquè Oltra sigui presidenta de la Generalitat, els dos podrien haver parlat d'una aliança de les dues formacions per presentar-se junts a les properes generals.

En aquest sentit, Izquierda Unida no concorrerà a les eleccions generals amb les seves sigles, sinó que buscarà conformar un nou espai amb Podem, tot i que encara s'ha de debatre sobre la fórmula política i jurídica amb la qual s'establiria aquesta candidatura, van assegurar fonts de la direcció del partit.

Hores després, altres fonts d'IU van assenyalar que encara no està decidit com concorrerà a les eleccions generals ni amb quines forces ho farà, però amb qui primer entaularà converses és amb els seus socis tradicionals, entre ells ICV o Cha, i possiblement després amb Podem i Compromís.