El retard en l'entrega dels cossos dels 72 alemanys morts en la catàstrofe aèria de març als Alps francesos ha portat els familiars de les víctimes a redactar una carta, publicada per la premsa local, que reflecteix la seva ràbia, dolor i creixent desesperació. Les famílies van destacar que per al 12 de juny estaven previstos els primers enterraments dels alumnes de la localitat alemanya de Haltern am See que viatjaven en el vol de Germanwings entre Barcelona i Düsseldorf que el copilot de l'aparell va estavellar de manera deliberada amb altres 149 persones a bord.

La carta, difosa per un advocat dels afectats, recorda que són "setze enterraments, un darrere l'altre, preparats després que les autoritats franceses permetessin el lliurament de les restes mortals i Lufthansa confirmés la data de repatriació", però "de sobte, a les 12 hores del 3 de juny, tot canvia".

El primer enterrament estava previst fins i tot per a l'11 de juny, va afegir el lletrat Elmar Giemulla, que, segons les informacions facilitades per ell mateix, representa les famílies de 34 de les víctimes. Dimecres es coneixia que l'entrega dels cossos, prevista inicialment per als dies 9 i 10, es retardaria per problemes burocràtics en les partides de defunció.

"Cop" per als familiars

Segons el parer de l'advocat, els familiars estan concentrats en aquesta data "tan important per a ells" i, si falla, "cauran en un forat negre" i serà "un cop", ja que l'enterrament d'un ésser estimat representa un pas important cap a la recuperació de la normalitat.

"Arriba un taüt i amb ell el mort torna a casa. Per a les famílies és trencar amb el passat i donar un pas cap al futur", va afegir l'advocat, que va assenyalar que no poder recolzar-se en una planificació concreta suposa una commoció addicional per a uns familiars traumatitzats.

Segons la missiva, els afectats ja han reaccionat a aquest contratemps i s'han vist obligats a frenar l'enviament per correu de cartes de condol i a cancel·lar vols i habitacions d'hotel per a familiars que volien ser als enterraments.