Amb l'escrutini gairebé complet, l'AKP va perdre en les eleccions que es van celebrar ahir a Turquia la seva majoria absoluta conquistada en el 2002, mentre que per primera vegada un partit pro-kurd aconsegueix superar el llindar electoral del 10% per entrar a la Cambra.

Segons la cadena de notícies CNNTürk, amb el recompte del 90% dels sufragis, el partit de Justicia i Desenvolupament (AKP) va obtenir el 41,3% dels vots, insuficients per una majoria absoluta de 276 escons i lluny del 49,8% obtingut fa quatre anys.

El segon partit més votat va ser el Partit Republicà del Poble (CHP), amb el 25,3%, per davant del Partit d'Acció Nacionalista (MHP), amb un 16,7%, i el Partit Democràtic del Poble (HDP), amb el 12,2%.D'acord a les dades més recents de l'autoritat, la participació electoral va ser del 86% entre els més de 54 milions de turcs amb dret a vot. Segons Anadolu, l'AKP obtindria en el pròxim Parlament 259 diputats, el CHP 131, el MHP 82 i el HDP 78.

L'èxit de l'HDP i la seva primera entrada a la Cambra van impedir que l'AKP es faci amb la majoria absoluta, perdent així per primera vegada en deu anys la majoria absoluta.

Amb un 40,8% dels vots, l'AKP seguirà sent amb diferència el partit més fort del país, però ja no comptarà amb el poder absolut dels últims quatre anys quan disposava de gairebé el 60% dels escons.

A banda de baixar més de vuit punts percentuals, el factor clau que explica la davallada d'escons de l'AKP és l'èxit del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), d'esquerres i prokurd, que ha superat el llindar electoral del 10% i entra per primera vegada al Parlament com a partit amb llista única.