La Policia va detenir 35 persones i en va imputar 3 en una nova fase desenvolupada ahir, anomenada Eduende, que investiga suposades irregularitats en la concessió de subvencions a empreses per part de la Junta d'Andalusia per a cursos de formació. Tranta dels arrestats i els 3 imputats ho van ser a Cadis, Màlaga, Almeria, Còrdova, Jaén i Granada.

Entre aquestes 33 persones hi ha els directors caps de servei i els caps de departament de les direccions de Treball de la Junta d'Andalusia corresponents a les esmentades províncies. Els cinc arrestats a Sevilla per agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) són administradors d'empreses que han rebut subvencions, segons policies participants en l´operació, que ontinua oberta.

Aquesta suposa la tercera fase de l'operació Edu sobre irregularitats en els cursos de formació i entre els detinguts hi ha l'exdelegat de Treball de la Junta a Màlaga Juan Carlos Lomeña, qui ja va ser arrestat per la Guàrdia Civil al costat d'altres exalts càrrecs en una altra operació policial duta a terme el passat març en relació amb aquest frau.

El passat mes de febrer, la policia va activar la segona fase de l'Operació Edu, anomenada Edu Costa, en la qual es van produir 31 detinguts i es va desenvolupar durant diversos dies principalment a les províncies de Cadis, Màlaga i Almeria.

Càrrecs del PP i el PSOE

En la investigació d'Edu Costa, que va afectar 52 empreses per un frau en els cursos de formació que superia els tres milions d'euros, hi havia implicats càrrecs públics municipals del PSOE i del Partit Popular.

Les irregularitats detectades podrien ser constitutives de delictes de falsedat, estafa i frau de subvencions, en estar relacionades amb el control i concessió de les ajudes.

Abans d'aquesta fase, en la primera part de la investigació del cas Edu es van detectar, entre altres suposades irregularitats, falta de capacitació d'algunes de les empreses a les que se'ls van concedir els esmentats fons i incompliment en la contractació d'alumnes o anomalies en els parts d'assistència.

Els agents també van determinar en els seus informes relacionats amb l´extensa operació que va poder haver falta de control a l'hora de concedir els fons i en la justificació posterior dels programes formatius.