Tot i que l'estiu està molt a la vora, el temps ja ha permès des de fa setmanes trepitjar la platja al llarg de les costes d'Espanya, el país amb major nombre de banderes blaves del món.

En els més de 7.800 quilòmetres de costa existeixen innombrables racons de gran bellesa, però ara que és temps de fer plans, no està de més proposar una llista que reculli 10 de les platges que es troben a totes les classificacions. Des de Galícia a Cadis, passant per les Illes Balears i les Canàries, a l'Atlàntic, el Cantàbric o el Mediterrani, aquests són alguns dels sorrals més recomanables per relaxar-nos al sol o amb un bany en el mar en un entorn natural privilegiat:

Platja d'As Catedrais, Ribadeo (Lugo)

Entre les localitats de Lugo de Foz i Ribadeo es troba la platja de les Catedrales o de Augas Santss, que està considerada una de les més espectaculars del món. El vent i el mar han esculpit durant anys el litoral originant uns penya-segats de fins a 32 metres d'altura que formen un paisatge espectacular. El moment perfecte per visitar-la és quan la marea es troba baixa, ja que això ens permetrà caminar per la sorra i contemplar de prop les catedrals: les esquerdes i forats que l'erosió de l'aigua ha deixat en els penya-segats.

Platja de Rodas, a les Illes Cíes, Vigo (Pontevedra)

Al febrer de 2007 el diari britànic The Guardian va considerar aquesta platja com la millor del món. Situada a les Illes Cíes, part del Parc Nacional de les Illes Atlàntiques de Galícia, la platja de Rodas és un dels sorrals més bonics d'Espanya. Té forma de petxina i la seva sorra és blanca i fina. Només es pot arribar agafant un vaixell, per la qual cosa es presenta com una platja tranquil·la en la qual poder donar-se un bany amb calma.

Platja de Gulpiyuri, a Llanes (Astúries)

Entre la costa de Llanes i Ribadesella, a Astúries, trobem una de les platges més atípiques de la península. L'aigua del mar entra a través d'un buit en les roques que l'erosió ha causat amb el pas dels anys, deixant-nos d'herència un lloc únic: una petita platja que amb prou feines fa 50 metres però que és d'una naturalesa única. Va ser declarada Monument Natural el 2001 i està situada al nord del poble de Naves. Si volem evitar aglomeracions quan visitem aquesta joia natural és recomanable no fer-ho quan sigui alta temporada o bé matinar per agafar un bon lloc.

Cala d'Aiguablava, a Begur (Girona)

Els encants de la Costa Brava es resumeixen a la cala d'Aiguablava a Begur (Girona). La bellesa de l'entorn natural i les aigües turqueses formen una estampa mediterrània perfecta. Té menys de 100 metres de longitud i una sorra daurada de gra fi. A prop es troba el Parador Nacional d'Aiguablava.

Platja de La Granadella, a Xàbia (Alacant)

Amb tan sols 20 metres d'amplària i 200 de longitud la platja de la Granadella a Xàbia és un petit paradís natural que ens recorda a la costa balear però, en aquest cas, no necessitem sortir de la península per gaudir d'un lloc de característiques semblants. Les singularitats d'aquesta platja mediterrània fan que sigui molt freqüentada per turistes pel que, si volem visitar-la, és necessari matinar una mica.

Platja de Bolonia (Cadis)

És una de les platges semi-verges més belles de la província de Cadis. Es troba al costat de les ruïnes de Baelo Claudia, molt a prop de Tarifa i es caracteritza, a més de per les seves aigües cristal·lines i la seva fina sorra blanca, per una enorme duna que el vent de llevant s'encarrega d'eixamplar amb el pas dels anys. Contemplar les ruïnes de Baelo i passejar pels 3.800 metres de longitud que té la platja és sens dubte una de les millors opcions si visitem la província.

Cala de Sa Calobra, a Escorca (Mallorca, Illes Balears)

La cala de Sa Calobra, a Mallorca, és un espai de 14 metres d'ample, la qual cosa no li impedeix entrar en les classificacions de les millors d'Espanya o fins i tot del món. La raó és el seu imponent entorn natural i la intensitat dels colors de les seves aigües. A Sa Calobra es donen la mà en una perfecta harmonia els penya-segats de la Serra de Tramuntana amb el Mediterrani, en el final de l'anomenat Torrent Pareis, que s'obre pas fins al mar en un espai espectacular. És un dels espais més visitats de l'illa.

Cala Macarella, a Ciutadella (Menorca, Illes Balears)

La platja Macarella, a 14 quilòmetres de Ciutadella, rivalitza en bellesa a Menorca amb la cala Turqueta. Criden l'atenció els intensos colors blaus i turqueses de les seves aigües i un entorn natural únic, típic de la costa de l'illa. Retallada entre penya-segats i pins, les seves sorres solen estar molt concorregudes a l'estiu. Al costat d'ella es troba la cala Macarelleta, un petit sorral on es practica el nudisme.

Platja de Maspalomas, a Sant Bartolomé de Tirajana (Gran Canària, Illes Canàries)

La platja de Maspalomas és un extens sorral d'uns sis quilòmetres de longitud al sud de Gran Canària. Amb el clima assegurat i tots els serveis a mà, l'al·licient afegit d'aquesta platja són els seus quilòmetres de dunes que s'estenen entre el far i la platja de l'Inglés. És la Reserva Natural de les Dunes de Maspalomas, formada per tres ecosistemes: el palmerar, la tolla i les pròpies dunes, un paisatge de somni per gaudir al costat de les aigües de l'Atlàntic.

Platja del Papagayo, a Yaiza (Lanzarote, Illes Canàries)

La Platja del Papagayo, a Lanzarote, concentra la bellesa del paisatge de l'illa en un espai de tan sols 125 metres de llarg, i uns 15 metres d'ample. Formada per sorra blanca i gra fi, aquest sorral d'aigües cristal·lines és un dels més coneguts de les Illes Canàries. Les roques que enquadren la platja solen protegir-la dels vents que habitualment bufen a l'illa.