La cancellera alemanya, Angela Merkel, va posar Espanya com a exemple en la reunió del G-7 celebrada a Elmau (Alemanya), després de recordar en referència a Grècia que "a l'euro tenim certes regles". Merkel va afegir que "es tracta de regles que condueixen a l'èxit, com ho demostra el cas d'Irlanda, amb la major taxa de creixement de la zona euro, o Espanya, que està creant ocupació tot i que amb un atur encara alt".

En aquest sentit, Merkel va advertir a Atenes que "la veritat és que queda molt poc temps", tot explicant que "tots els que estàvem asseguts a la taula volem que Grècia segueixi a l'euro", però va recordar que "hi ha institucions implicades".

En aquest sentit, els representants del Govern grec que es troben a Brussel·les per impulsar les converses amb els creditors es van reunir amb el comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, per tractar sobre la bretxa financera de Grècia per al 2016. "A la reunió es va discutir la continuació del procés de negociacions i en particular la manera d'acostar posicions sobre la bretxa financera fins a finals de 2016", van informar fonts de l'Executiu hel·lè.

El G-7 es va reivindicar com a fòrum defensor dels principis de la llibertat, la democràcia i la integritat territorial davant Rússia amb una declaració plena de compromisos per frenar l'escalfament global i en favor del desenvolupament.

Els líders dels EUA, Alemanya, Regne Unit, França, Itàlia, Japó i el Canadà van concloure la seva cimera anual al palau de Elmau i, per segon any consecutiu amb Rússia fora d'aquest fòrum, van condemnar la intervenció de Moscou a Ucraïna i es van mostrar units en la política de sancions.

"Estem disposats a reforçar les sancions si la situació així ho requereix", va afirmar Merkel amb el suport del president nord-americà, Barack Obama. La durada de les sancions estarà vinculada al compromís per part de Moscou dels acords de Minsk, van ratificar en la declaració final.

El text, de 19 pàgines, dedica ampli espai a la lluita contra el canvi climàtic i a iniciatives de desenvolupament i salut amb ambiciosos objectius, encara que sense concretar les consegüents aportacions financeres.

El president francès, François Hollande, va qualificar de "fonamentals" els compromisos dels socis del G-7 amb aspiracions "realistes" per garantir l'èxit de la Cimera del Clima que acollirà París al desembre amb la finalitat de buscar un substitut global i vinculant per al Protocol de Kyoto a partir del 2020.

Els set països més industrialitzats van destacar que l'objectiu comú és que l'escalfament global no sobrepassi els dos graus centígrads respecte els valors preindustrials, el que els obligarà a reduir sensiblement en les pròximes dècades les emissions de gasos que provoquen l'efecte hivernacle.