El PSOE i Ciutadans van arribar a un acord per facilitar la investidura de Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia i desbloquejar un procés que s'ha allargat durant més de vuitanta dies, i que finalitzarà amb la votació prevista per a demà al Parlament autonòmic. Els representants de PSOE i Ciutadans van signar al Parlament un document que recull 35 mesures de transparència i regeneració democràtica, a més de 17 propostes fiscals i 18 socials, i que posa de manifest que la corrupció política és la major causa de desprestigi de la política i constitueix un llast inacceptable per a la democràcia.

El president del grup de Ciutadans al Parlament andalús, Juan Marín, va assegurar després de reunir-se amb Susana Díaz que el seu partit "no ha vingut a ser un espectador ni a amagar-se, sinó a assumir riscos des de l'oposició", i va destacar que "no ens posarem de perfil com altres malgrat els costos que pugui tenir aquesta decisió en vots, i fins i tot el fet d'anunciar-ho". Sobre l'expresident andalús Manuel Chaves i l'exigència plantejada fins ara que abandonés la seva acta de diputat, Ciutadans ha acceptat el suggeriment de Díaz d'esperar que el Tribunal Suprem decideixi "si definitivament l'imputa o no". Els representants andalusos del partit d'Albert Rivera seran l'únic suport de la candidata socialista, ja que després de l'última ronda de negociacions PP, Podem i IU van decidir continuar oposant-s'hi.

La secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, va abandonar la reunió amb Díaz "estupefacta" i denunciant el "cop de porta" per part de la presidenta en funcions a continuar negociant, a més d'acusar els socialistes de "falta de sinceritat des del principi". "Avui (ahir) és la primera vegada que ens ha dit la veritat, que és que no els agraden les nostres propostes. Podríem haver començat per aquí i hauria estat més senzill", va denunciar.

També el coordinador regional d'IU, Antonio Maíllo, va anunciar després de la trobada amb Díaz que la seva formació manté el vot en contra de la seva investidura perquè no hi havia hagut "novetats" ni "concrecions" a les iniciatives plantejades pel seu grup durant les negociacions prèvies.

Per part seva, el PP va criticar el "teatret" que considera que ha fet la candidata socialista durant les negociacions, i va dir respectar els acords a què arribin les formacions polítiques, tot i que va exigir que les condicions del pacte entre PSOE i Ciutadans "siguin conegudes per tots els andalusos".

Crida a més suports

Mentrestant, el PSOE-A va demanar a PP, Podem i IU que se sumin al pacte subscrit amb Ciutadans, que el secretari d'Organització dels socialistes andalusos, Juan Cornejo, i el portaveu parlamentari, Mario Jiménez, van qualificar de "seriós, ambiciós, rigorós, i obert a la participació".

El document signat pel PSOE i Ciutadans estableix que els càrrecs institucionals que percebin una retribució pública no podran rebre de les seves formacions cap remuneració complementària i es farà pública la declaració de béns, activitats i interessos i de les declaracions de l'IRPF de tot càrrec electe, així com del seu cònjuge. A més, els partits que s'hagin finançat il·legalment a través d'actes de corrupció dels seus càrrecs públics s'han de fer responsables patrimonialment d'aquests actes.