El PP va oferir abstenir-se en la votació per elegir el candidat socialista, Ximo Puig, com a president de la Generalitat valenciana, en cas que el PSPV i Ciutadans arribessin a un acord de govern i si els socialistes permetessin el PP governar en aquells municipis on ha estat la llista més votada.

Així ho va assegurar el president del PPCV, Alberto Fabra, després de la reunió de la comissió executiva autonòmica, que va ratificar els nomenaments per dirigir el grup parlamentari popular a les Corts de la novena legislatura.

Fabra va traslladar aquest argument a Puig en el sopar que tots dos van mantenir dimarts a la nit, va assenyalar, sense especificar a quins ajuntaments es referia amb aquesta abstenció condicionada, però entre ells hi hauria l'alcaldia per a Rita Barberá a València.

Preguntat pel possible acord entre el PSPV i Ciutadans per presidir les Corts, defensat pels primers i desmentit pels segons, el president de la Generalitat en funcions es va mostrar sorprès i va criticar el que segons el seu parer és una falta de serietat i de responsabilitat. "Això no és un mercat", va afirmar el líder dels populars valencians, que serà el portaveu del seu grup parlamentari a les Corts.

Per part seva, el PSPV va ignorar les crides llançades des de Compromís per reprendre la negociació a nivell autonòmic iniciada al costat de Podem i va optar per anunciar un acord puntual amb Ciutadans que li permetria presidir les Corts Valencianes, cosa que aquest partit va desmentir.

La jornada prèvia a la constitució de la Cambra autonòmica de la novena legislatura va estar marcada per la decisió socialista de congelar les negociacions amb Compromís per formar govern, principalment per les desavinences sobre qui ha de presidir-lo, fet que ha desembocat en un nou distanciament entre tots dos, amb la imprevista aparició de Ciutadans al mig del joc polític.

El PSPV proposarà avui a la sessió constituent de Les Corts que el diputat per Castelló Francesc Colomer sigui el president de la Cambra, fet que esperen aconseguir amb el suport de C's.