La visita del president d'Estats Units, Barack Obama, el juliol vinent a Kenya ha aixecat una ona d'expectació no solament entre els polítics i empresaris que esperen gratar les butxaques de la primera potència mundial, sinó en el cor dels admiradors de la seva filla Malia.

Les declaracions d'amor cap a la primogènita dels Obama, que complirà 17 anys poc abans que el seu pare aterri al país dels seus avantpassats, han saltat a la premsa local amb un reclam que cap kenyà deixaria passar: un gran dot de vaques.

El primer a iniciar la licitació bovina va ser Felix Kiprono, un jove advocat que espera que el mandatari, en el seu primer viatge oficial a Kenya, arribi acompanyat de Malia, per qui afirma estar reservant-se des de fa set anys.

"El meu amor és real, no sóc un caçafortunes", es defensa Kiprono, en una entrevista amb el diari kenyà The Nairobian.

Per demostrar-ho, ha ofert 50 vaques, 70 ovelles i 30 cabres a Obama pare, bestiar amb el qual aspira a comprar la mà de la jove.

"Hi estic interessat des de 2008", quan l'adolescent era una nena de 10 anys i el seu pare, un prometedor candidat a la Casa Blanca.

"De fet, no he tingut cap cita des de llavors i prometo ser-li fidel", assegura aquest jurista de 24 anys, que ha estudiat a la Universitat d'Oxford.

Així, la més gran dels Obama podria aprofitar la visita no solament per conèixer a la seva besàvia paterna, una anciana de 90 anys que viu a Kogelo (a l'oest del país), sinó també per casar-se pel ritu tradicional kalenjin, la tribu a la qual pertany Kiprono.

Els plans nupcials de l'agosarat pretendent inclouen una cerimònia rural en un pujol del seu llogaret natal, Kenyogoro, on, en lloc de xampany, correrà una llet agra trucada "mursik".

Serà el començament d'una "vida senzilla" per a la parella: "Ensenyaré a Malia a munyir les vaques, cuinar ugali i preparar mursik com qualsevol altra dona kalenjin", anhela.

Curiosament, aquest advocat és un dels lletrats que van demanar a la Cort Penal Internacional (CPI) que suspengués la causa contra el president de Kenya, Uhuru Kenyatta, per crims de lesa humanitat.

Poc després de l'anunci de Kiprono, s'hi ha afegit un altre aspirant al cor de Malia: un guerrer masai i músic de gospel que ha promès 500 vaques per a la seva enamorada.

L'oferta de Kiprono, deu vegades inferior a la de Jeff Ole Kishau, és per a ell un senyal de "mal ave?rany i fallida".

"El meu amic Kiprono està presumint respecte a la filla del president d'EUA. Com pots oferir solament 50 vaques per la filla de l'home més poderós del món?", declara al rotatiu Daily Nation.

L'oferta d'aquest jove, també de 24 anys, bat igualment les dots recomanades per l'aplicació mòbil kenyana "Mahari Calculator" que, creuant paràmetres educa?tius, familiars i físics -i valorant la virginitat per sobre de tot- recomanaria pagar no més de 8 vaques per Malia.

Kishau, no obstant això, està disposat a augmentar l'oferta i s'ha atrevit a desafiar una de les normes nupcials dels masai: cortejar Malia sense l'aprovació del consell d'ancians.

De fet, després dels seus fracassats intents de contactar amb la jove per Facebook, Whatsapp, Instagram i Twitter, el guerrer ha demanat als líders del seu llogaret que intercedeixin directament davant el president Obama.

Les propostes matrimonials semblen no tenir moltes possibilitats de prosperar, però, almenys a Kiprono, li ha servit per trobar una pretendent.

Ann Kioko, una jove kenyana, va saber de la seva existència per la premsa i ara tafaneja les seves fotos a Facebook mentre anhela una vida al seu costat.

"Em vaig enamorar d'una en la qual surt molt maco, com si portés un pintallavis de marca. Junts podríem construir la nostra pròpia casa blanca", confessa en un diari local.