La socialista Susana Díaz va prendre possessió ahir del seu càrrec com a presidenta de la Junta, en un acte al qual no va assistir cap líder de l'oposició, i en què va assegurar que compliria tot "el promès" i governaria en un marc de diàleg "amb tots".

Susana Díaz va estar envoltada dels seus, entre ells, els màxims dirigents del PSOE, diversos exministres, els expresidents de la Junta Rafael Escuredo i José Rodríguez de la Borbolla -no van acudir ni Manuel Chaves ni José Antonio Griñán- i els nous alcaldes socialistes de Sevilla i Còrdova.

Díaz, que també va estar abrigallada pels seus pares, el seu marit, les seves germanes i els seus nebots, va augurar que "els millors anys comencen ara", encara que va admetre que en aquest "nou temps" moltes coses "no són ni podran ser com abans".

Després de 84 dies des de la celebració de les eleccions autonòmiques i després que dijous passat fos investida presidenta de la Junta amb els vots del PSOE i Ciutadans, la presidenta va prometre "proximitat, sensibilitat, honestedat, rigor i molta transparència".

Díaz va revalidar el seu compromís amb una política "honesta" i amb la lluita "més enèrgica" contra la corrupció "en qualsevol de les seves formes", ja que "no només ofèn i humilia" els treballadors, els empresaris i els contribuents en general, sinó que també "desvirtua" la democràcia.

"La corrupció ha de ser eliminada, extirpada, i la nostra obligació no és només intentar-ho, sinó aconseguir-ho", va asseverar.

"Vull ser la presidenta de tots els andalusos, dels que em van votar i dels que van votar a altres forces polítiques, i també dels que no van acudir a votar per molts motius", va recalcar.

Prèviament, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va oferir a la presidenta andalusa "el suport i col·laboració real" del Govern central, i va apostar per una Andalusia "més forta, més pròspera i amb més garanties".

"Hem de superar definitivament la crisi, sumar i ser capaços de crear més ocupació", va assenyalar Montoro, que va subratllar que Andalusia és "fonamental a Espanya", i va felicitar Díaz en nom del Govern per assumir la responsabilitat de presidir la Junta amb el "millor to i tarannà", després d'apel·lar a la bona sort perquè "sense sort a la vida no es fan les coses".

El ministre també va apuntar que les relacions entre la Junta i el Govern a la passada i "difícil" legislatura es va basar en la "col·laboració i la lleialtat" institucional, i va assegurar que la Comunitat andalusa seguirà comptant amb el suport del Govern d'Espanya.

Suport unànime del PSOE

Abans de començar l'acte, els dirigents polítics nacionals del PSOE, entre ells el secretari general, Pedro Sánchez, van coincidir a ressaltar el "desembús" de la situació política a Andalusia després de més de vuitanta dies des de les eleccions autonòmiques.

"És un dia de felicitat de molta il·lusió i esperança per al poble andalús perquè es materialitza la voluntat expressada el passat 22 de març pels andalusos de tenir un govern fort, estable, progressista, que actua amb el diàleg i moderació, un govern que estarà presidit per una excel·lent companya i excel·lent socialista que és Susana Díaz", va enaltir Pedro Sánchez.

L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero es va congratular també que "per fi" Díaz hagi estat investida i pres possessió com a presidenta, la qual cosa ha suposat el final d'un període llarg de "bloqueig".

A l'acte van assistir també els candidats a la Presidència de la Generalitat de València, Ximo Puig; i de Castella-la Manxa, Emiliano García Page; el delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz; l'alcalde de Màlaga, el popular Francisco de la Torre; els secretari generals de CCOO i UGT, Francisco Carboner i Carmen Castella, a més de l'arquebisbe de Sevilla, Juan José Asenjo.

També van ser-hi presents els membres de la Taula del Parlament, en la qual estan representades les cinc formacions polítiques.

Primera dona a la Junta

La presa de possessió de Díaz es va produir gairebé tres mesos després que se celebressin les eleccions autonòmiques i després d'haver necessitat quatre votacions d'investidura, quelcom que ha ocorregut per primera vegada a la història autonòmica d'Andalusia.

Susana Díaz és la cinquena presidenta electa des de 1982, quan es van celebrar les primeres eleccions autonòmiques, i la primera dona que ocupa aquest càrrec a Andalusia, al qual va accedir per primera vegada el 2013 després de rellevar José Antonio Griñán.

Ara a Díaz només li falta ultimar la composició del seu nou govern, que previsiblement prendrà possessió el dimarts. A més, la socialista va avançar en una entrevista radiofònica que les àrees d'Economia, Educació, Sanitat i Cultura tindran la seva pròpia conselleria.