15 de juny de 2015
15.06.2015

Londres va retirar espies per les filtracions de Snowden

Rússia i la Xina tenien més d'un milió de documents amb informació sobre el treball de camp dels agents

15.06.2015 | 00:00

El Govern britànic va retirar diversos espies després que Rússia i Xina accedissin a informació secreta filtrada per l'antic agent d'intel·ligència nord-americà Edward Snowden, segons va revelar el diari The Sunday Times.
Segons fonts de Downing Street, el ministeri britànic d'Interior i els serveis secrets es van posar en marxa diferents "operacions de rescat" quan van saber que Moscou tenia en el seu poder més d'un milió de documents facilitats per Snowden.
El Govern xinès també va poder conèixer el contingut d'aquests textos classificats, que detallaven informació sobre el treball de camp dels espies i podia permetre identificar agents del Regne Unit i Estats Units, segons el diari.
"Ningú va resultar ferit" arran d'aquesta situació, que tot i així va impedir que els serveis secrets britànics continuessin obtenint "informació vital", va comentar una font de Downing Street.
"Sabem que Rússia i la Xina tenen accés al material de Snowden i els farà favor durant els pròxims anys. Buscaran pistes per identificar possibles objectius", va dir un membre dels serveis d'intel·ligència del Regne Unit a The Sunday Times.
L'exdirector del centre britànic d'escoltes (GCHQ), David Omand, va assenyalar que la revelació de secrets és un "important contratemps" per al Regne Unit i els seus aliats i que pot posar en escac la intel·ligència global".
Snowden, que està acusat d'espionatge pels Estats Units, va revelar a la premsa al juny de 2013 detalls sobre els serveis d'intel·ligència que va obtenir quan treballava d'analista per a la CIA nord-americana. El programador informàtic, de 31 anys, va passar per Hong Kong abans de rebre asil a Rússia, que a l'agost de 2014 li va atorgar un permís de residència vàlid per a tres anys.
Snowden havia demanat asil a 21 països des de la zona de trànsit de l'aeroport de Sheremétievo, i quatre estats llatinoamericans li havien ofert -Equador, Bolívia, Nicaragua i Veneçuela-, si bé el risc de ser detingut li va impedir sortir de Rússia.
A l'agost de 2013, les forces de seguretat britàniques van detenir a l'aeroport de Heatrow el brasiler David Miranda, parella del periodista que va revelar les filtracions de Sownden, i li va confiscar 58.000 documents "d'alt secret" que estaven en el seu poder després de visitar l'espia a Moscou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook