El govern municipal de Manuela Carmena a Madrid ha començat el seu camí esquitxat pels polèmics tuits antisemites del regidor de Cultura i Esports, Guillermo Zapata, que han portat partits i entitats a demanar el seu cessament a la nova alcaldessa.

La polèmica va començar dissabte a la nit després de conèixer uns tuits de Zapata considerats antisemites i ofensius per a les víctimes del terrorisme, cosa que va obligar l'edil a tancar el seu perfil a la xarxa social Twitter, després de demanar disculpes pel dany causat.

En els missatges que han generat les crítiques, Zapata reproduïa: "Com ficaries cinc milions de jueus en un 600? Al cendrer", o "Han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar recanvis".

Després d'una falsa reobertura ahir al matí del seu compte a Twitter, Zapata va assegurar que la seva feina demostrarà que no està "ni mínimament a prop" de l'antisemitisme o el terrorisme.

"Textos descontextualitzats"

Per a Zapata, encara que aquells missatges, escrits el 2011, "s'han descontextualitzat", la veritat és que moltes persones s'han pogut sentir ferides per ells. "És responsabilitat meva disculpar-me, perquè aquestes persones no haurien d'estar patint per alguna cosa que he escrit", va afegir.

Segons va explicar el regidor, va escriure aquests missatges en un moment en què a Twitter es debatia sobre "els límits de l'humor" i el que pot ser o no objecte de broma, i ho va fer com a exemple d'acudits "vells" que van circular en el seu dia i que eren "profundament incorrectes per la seva crueltat".

Les seves disculpes no han frenat les peticions a l'Ajuntament de Madrid perquè se'l destitueixi, un dia després d'haver rebut la seva acta com a responsable de l'àrea de Cultura i Esports. PP, PSOE i C's ja han demanat a Carmena el seu cessament.

La candidata del PP a l'Assemblea de Madrid, Cristina Cifuentes, va criticar ahir l'actitud de Zapata i va escriure al seu perfil: "Aquest mateix regidor de #Madrid fa cruels burles antisemites iManuelaCarmena roman callada. #SisePuede".

Dissabte a la nit va ser la seva companya Esperanza Aguirre la que va exigir a Carmena la "immediata dimissió" de Zapata "per injuriar els jueus, les noies d'Alcàsser i Irene Villa".