La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, va anunciar que deixarà la presidència del partit i va demanar la convocatòria d'un congrés extraordinari i "de refundació" del PP autonòmic, en el qual no es presentarà com a candidata a la reelecció, després la derrota electoral del 24-M. Aguirre va avançar aquesta proposta durant el seu discurs davant el Comitè Executiu Regional de la formació a Madrid, que es va reunir per primera vegada després de les eleccions del passat 24 de maig per analitzar la pèrdua de suports electorals "sense precedents" a Madrid, en paraules de la dirigent.

La també portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid va defensar que ha arribat l'hora de la "humilitat", la "responsabilitat" i la "generositat absoluta" per emprendre la renovació del partit en un congrés en el qual no serà candidata per revalidar un lloc que ostenta des de l'any 2004.

Per això, es va posar a disposició del partit per a un congrés "obert" en què participin tots els militants sota la premissa d'"un militant, un vot" i que permeti el rearmament ideològic i la renovació en les persones i en la imatge. El seu objectiu és aconseguir, segons les seves paraules, que el PP pugui tornar a il·lusionar perquè Espanya no sigui una "mala imitació de Grècia" o de "models encara pitjors".

La presidenta del PP de Madrid, que manté la intenció d'acabar la legislatura com a portaveu municipal a la ciutat, va justificar la petició del congrés extraordinari en la necessitat d'escoltar la veu dels simpatitzants i militants després que els votants hagin "parlat" i enviat "un missatge nítid".

La direcció de Partit Popular va traslladar a Aguirre que no se celebraran congressos extraordinaris aquest any i que tots els congressos autonòmics tindran lloc després del Congrés Nacional del PP posterior a les eleccions generals previstes per a finals d'any.

La direcció del partit ja s'havia expressat en aquests termes, concretament quan el president del PP de Balears, José Ramón Bauzá, també va apuntar el passat 26 de maig a la possibilitat de convocar un congrés extraordinari autonòmic "després de l'estiu", al qual ja va anunciar que no es presentarà.

La direcció estatal del Partit Popular va assegurar llavors que no veia "raonable" la celebració enguany de congressos extraordinaris per renovar la cúpula dels partits a les autonomies "mentre es preparen les eleccions generals".

En aquesta mateixa línia, el president del Congrés, Jesús Posada, va demanar a la presidenta del PP de Madrid que "respecti" l'ordre dels congressos en el seu partit, segons el qual el Congrés Nacional s'ha de celebrar abans que els autonòmics.

Respectar les normes

"Hi ha unes normes del Partit Popular que estableixen que primer serà el congrés estatal i després se celebraran els autonòmics, i jo crec que això és el que hem de respectar tots, ella també", va assenyalar Posada. "El millor seria que respectem les normes que ens donem a nosaltres mateixos", va insistir. Preguntat per l'autocrítica que va fer Aguirre, el president del Congrés va assegurar que la "humilitat sempre és bona".