18 de juny de 2015
18.06.2015

Cifuentes presidirà la Comunitat de Madrid en arribar a un acord amb C's

Un pacte entre el PSOE i Podem situarà la candidata socialista Francina Armengol en el poder a les Illes Balears

18.06.2015 | 00:00
Aguado i Cifuentes van escenificar l´acord entre els seus partits amb una encaixada de mans.

La candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, serà presidenta autonòmica després d'haver tancat un acord d'investidura amb Ciutadans, els 17 vots del qual li garanteixen l'elecció com a cap de l'Executiu autonòmic. "Finalment hem arribat a aquest acord", va assenyalar Cifuentes en una compareixença conjunta amb el portaveu de Ciutadans, Ignacio Aguado, que ha de signar demà el pacte al costat de la cap de files del PP.
Després de 17 dies de negociacions, PP i Ciutadans van aconseguir tancar els 30 punts del programa que faltaven -d'un total de 82-, després d'haver pactat ja mesures contra la corrupció i en matèria d'impostos, educació, sanitat i mitjans de comunicació públics.
El suport del grup encapçalat per Ignacio Aguado permetrà al PP (48 diputats) superar la suma conjunta de PSOE (37) i Podem (27), segona i tercera força en les eleccions del passat 24 de maig.
Entre els compromisos adquirits per Cifuentes amb Ciutadans hi ha, entre d'altres, l'eliminació de l'aforament dels polítics i del Consell Consultiu, i el compromisos de celebrar primàries en els partits. També no crear nous impostos, continuar amb la reducció de l'administració, paralitzar les privatitzacions de la gestió sanitària i despolititzar els mitjans de comunicació públics. Igualment, Cifuentes ha de posar en marxa una auditoria externa als últims vuit anys de Govern de la Comunitat de Madrid. Una comissió de seguiment formada per persones que han participat en els dos grups de negociació examinaran el compliment del pacte.
Cifuentes va agrair a Ciutadans la seva "bona disposició" durant les negociacions i va especificar que les mesures d'aquest "acord ampli" no podran posar-se en marxa al mateix temps perquè n'hi ha algunes que requereixen una reforma legislativa prèvia.
La candidata del PP va assegurar que el pacte d'investidura no suposa de cap manera renunciar al programa electoral del seu partit, perquè, segons va defensar, alguns punts proposats per Ciutadans eren coincidents.

L'exigència de Ciutadans
Aguado, per part seva, es va mostrar satisfet pel pacte i va explicar que ara "el que toca" és portar tots aquests compromisos a terme. També va advertir que Ciutadans estarà "davant" del PP exigint el compliment del pacte. El ple d'investidura, que no té data fixada de moment, tindrà lloc la setmana que ve.
La socialista Francina Armengol serà la propera presidenta de les Illes Balears en un Govern d'esquerres en el qual hi haurà el PSIB-PSOE i previsiblement els econacionalistes de MÉS, i del qual no formarà part Podem, que exercirà la presidència del Parlament balear.
PSIB-PSOE, MÉS i Podem van arribar a un "preacord" pel qual aquests tres partits faran possible amb els seus vots que Armengol sigui la primera dona a presidir Balears. Cada un d'aquests tres partits tindran un representant a la Mesa del Parlament balear que es constitueix avui -els altres dos seran del Partit Popular-, i el senador autonòmic que els correspon a aquests partits serà designat pel PSIB.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook