El Parlament de Hong Kong va rebutjar la reforma electoral proposada per la Xina en un desafiament a Pequín que paralitza de moment el desenvolupament polític i la implantació del sufragi universal -amb restriccions- per a l'elecció del màxim mandatari de l'excolònia britànica. La proposta avalada pel Govern de Pequín no va aconseguir reunir la necessària majoria de dos terços, equivalent a 47 vots d'entre els 70 membres del legislatiu de Hong Kong, durant la votació.

La reforma plantejava l'oportunitat d'implantar per primera vegada el sufragi universal en les properes eleccions al govern de Hong Kong el 2017, encara que només hi hauria dos o tres candidats que havien de ser preseleccionats per un comitè format per 1.200 membres afins en la seva majoria al Govern de Pequín.

A l'hora de la votació, i després d'un intens debat que va començar dimecres, més de trenta legisladors afins al govern van abandonar l'hemicicle, fet que va motivar que només s'emetessin 36 dels 70 vots: 8 a favor i 28 en contra.

De totes maneres, la proposta hauria estat rebutjada igualment si tots els legisladors haguessin estat presents, ja que el bloc oposat a la reforma impedia una majoria favorable de dos terços.

La parlamentària proxinesa Regina Ip va demanar disculpes per l'absència dels seus diputats durant la votació i va atribuir la causa a un problema de comunicació, després que molts d'ells sortissin fora de l'hemicicle per buscar a un legislador que minuts abans s'havia trobat malament. Després de conèixer el resultat, els parlamentaris demòcrates van desplegar a l'interior de l'hemicicle una pancarta i paraigües grocs, símbol de la "revolució dels paraigües".