El Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid ha marcat el proper 6 d'octubre com a data d'inici del judici de faltes sobre l'incident de trànsit d'Esperanza Aguirre a la Gran Via de Madrid. Així, la presidenta del PP de Madrid i actualment líder del Grup Popular a l'Ajuntament de la capital haurà d'acudir al jutjat per defensar-se del judici de faltes per haver deixat mal aparcat el seu vehicle al cèntric carrer per a acudir a treure diners d'un caixer automàtic a l'abril de l'any passat.

L'Audiència Provincial de Madrid va acordar considerar justificada l'abstenció formulada pel magistrat del Jutjat d'Instrucció número 14 de Madrid, Carlos Valle, de manera que finalment serà el Jutjat d'Instrucció nº 41 de la capital (substitut orgànic del Jutjat d'Instrucció nº 14) qui es faci càrrec del cas.

El passat 4 de maig, els magistrats de l'Audiència madrilenya van ordenar al jutge instructor que es tramités la causa com un judici de faltes en estimar el recurs de la Fiscalia de Madrid.

Arxiu revocat

De tal manera, quedava així sense efecte l'acte dictat el passat 19 de gener pel qual s'arxivava la causa, que es continuarà pel procediment pels tràmits del judici de faltes.

La Fiscalia sol·licitava que es tornessin les diligències perquè fossin tramitades com un judici de faltes, tal com va pretendre el jutge Carlos Valle en un primer moment.

En l'acte, els magistrats assenyalaven que les diligències que havien estat practicades en la instrucció corroboren, a nivell indiciari, que "es va produir una inobservança de mandats impartits pels agents de Mobilitat i els municipals".

En aquest sentit, afegien que això podria constituir la base objectiva d'una infracció penal per desobediència sense que el tribunal pugui entrar a valorar l'entitat o gravetat d'aquesta desobediència per a la seva qualificació com a delicte o falta, ja que cap recurrent ha pretès finalment la continuació pels tràmits del procediment abreujat.

"L'única opció és la continuïtat pels tràmits del judici de faltes exigint que es depuri la possible responsabilitat en l'acte del plenari sota els principis d'oralitat, immediació, concentració i contradicció", assenyalava la resolució.