El jove blanc detingut després de causar nou morts en un tiroteig dimecres passat en una església negra de Charleston, a Carolina del Sud, als Estats Units, va ser acusat de nou delictes d'assassinat, segons va informar la policia d'aquesta ciutat. Dylann Roof, de 21 anys i detingut hores després del tiroteig, també va ser acusat d'un delicte de possessió d'armes. Amics i coneguts de Roof van explicar que el jove parlava d'iniciar una "guerra racial" i de la segregació dels negres, però ningú va pensar que pogués portar a terme una matança.

Roof va comparèixer ahir davant del jutge i va confessar que va ser ell qui va disparar dimecres a la nit contra un grup de persones que participaven en una lectura de textos sagrats a l'Església Africana Metodista Episcopal (AME) de Charleston. Sis dones i tres homes, entre ells el pastor de l'església, van morir en el tiroteig i, segons el relat d'un dels tres supervivents, Roof va justificar la seva acció dient que els negres s'estan "apoderant" dels EUA.

Fonts properes a la investigació van assenyalar que Roof va explicar a la policia que va estar "a punt" de no disparar perquè els feligresos, amb els qui va estar pregant durant una hora abans del tiroteig, van ser "molt amables" amb ell. No obstant això, finalment el jove va decidir que havia de "seguir endavant amb la seva missió", segons aquestes fonts.

En una de les fotos del seu perfil de Facebook, se'l veu vestit amb una jaqueta que té, aparentment, una bandera de la Sud-àfrica de l'"apartheid" (segregació racial) i una altra de Rhodèsia, antiga colònia britànica de l'Àfrica Meridional que va estar governada per la minoria blanca fins convertir-se en l'actual Zimbabwe l'any 1980.

El cap de la Policia de Charleston, Greg Mullen, va assegurar estar convençut que va ser un "crim d'odi", i el Departament de Justícia ha obert una investigació per determinar si, efectivament, aquesta massacre va tenir motius racials.

La governadora de Carolina del Sud, la republicana Nikki Haley, també va afirmar que, "sens dubte", va ser un "crim d'odi". "Volem absolutament la pena de mort per a Roof. Aquest és el pitjor odi que he vist i el país n'ha vist molt", va destacar Haley en una entrevista amb la cadena NBC.

Carolina del Sud és un dels estats dels EUA que permet la pena de mort. L'última execució s'hi va dur a terme el 2011.

Petició de l'ONU

L'ONU va instar les autoritats dels Estats Units a prendre mesures per aturar la violència i la discriminació dels negres, alhora que va condemnar la matança de nou persones en una església metodista a l'estat de Carolina del Sud.

La presidenta del grup de treball de Nacions Unides sobre els negres, Mireille Fanon Mendes-France, va fer una crida urgent a aprovar mesures per prevenir la violència mitjançant l'ús d'armes de foc i els crims racistes al país.

Va exigir, a més, que l'autor confés de la matança sigui processat i castigat d'acord amb la llei i va celebrar la reacció de les autoritats d'investigar com a "crim d'odi" l'atemptat en què Roof va matar a trets sis dones i tres homes. "Oferim les nostres més sentides condolences al poble dels EUA, especialment als familiars i amics dels que van ser assassinats a l'església", va establir en un comunicat el grup de treball de l'ONU.