El líder del Partit Liberal, Lars Løkke Rasmussen, va fer les primeres passes per formar un nou govern de dretes a Dinamarca després del triomf de l'oposició a les eleccions generals davant del bloc governamental de centreesquerra. L'oposició va obtenir dijous el 52,3% dels vots davant del 47,7% del centreesquerra que encapçalava la socialdemòcrata Helle Thorning-Schmidt, fins ahir primera ministra.

Els altres partits de dretes -Partit Popular Danès, Aliança Liberal i conservadors- van donar el seu suport a Rasmussen en la ronda d'entrevistes amb la reina Margarida II, fet pel qual serà l'encarregat d'encapçalar les negociacions, tot i haver patit un mal resultat.

Els liberals van baixar del 26,7 al 19,5%, el seu pitjor resultat des de 1990; van perdre la seva condició de força més votada en benefici dels socialdemòcrates i es van veure superats pels "populars", formació de caràcter xenòfob que encara no ha decidit si entra al govern o li dóna suport des de fora, com va fer entre 2001 i 2011.

"El Partit Liberal no va obtenir els resultats amb els que somiava, però en canvi els electors han decidit la composició del Parlament d'una manera que puc ser líder d'un govern", va explicar Rasmussen en un debat públic amb els altres caps de llista.

El líder "popular", Kristian Thulesen Dahl, va recordar que la influència d'una formació no és automàticament major per estar en un govern, i va apuntar que seran les converses dels propers dies les que determinin la composició del futur govern.

Thulesen Dahl va considerar "poc probable" que els quatre partits no arribin a un acord, mentre que Rasmussen va ser més caut i va anunciar que les negociacions seran "complicades".