Els Vint-i-vuit van aixecar tots els obstacles perquè els seus ministres d'Afers Exteriors inicïin una missió naval al mar Mediterrani, l'objectiu de la qual serà lluitar contra les xarxes criminals que trafiquen amb immigrants. Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) preveuen aprovar dilluns que ve al Consell que celebraran a Luxemburg el llançament de la primera fase de la seva nova operació naval al Mediterrani contra xarxes que es lucren amb el tràfic il·legal de persones.

Els ambaixadors europeus reunits en una sessió del Comitè Polític i de Seguretat van donar el ?vistiplau a la proposta. Van assenyalar que esperen que el text passi igualment el filtre del Comitè de Representants Permanents el propi dilluns, fet pel qual van assegurar que tenen "bones raons per ser optimistes sobre que el Consell l'aprovi".

Per altra banda, l'expresident francès i cap de l'oposició de dretes, Nicolas Sarkozy, va ridiculitzar la proposta de la Comissió Europea d'establir quotes de repartiment dels demandants d'asil i va reafirmar la seva postura contra l'entrada de nous immigrants. "He vist propostes absurdes, però hem superat un límit sense igual", va assenyalar en al·lusió a "l'última proposta de la Comissió Europea".

En aquest sentit, Eslovàquia, República Txeca, Hongria i Polònia van coincidir amb França a rebutjar la proposta de la Comissió Europea d'establir quotes per repartir els refugiats a tots els països comunitaris i van defensar que les mesures d'acollida han de ser voluntàries. "Hem acordat que les opcions siguin voluntàries quan es tracti de desplaçaments i relocalitzacions d'emergència", van anunciar en un comunicat els primers ministres dels quatre països, que van celebrar a Bratislava una cimera del Grup de Visegrad.

En contra de la tanca

El primer ministre serbi, Aleksandar Vucic, va afirmar que demanarà al seu homòleg hongarès, Viktor Orban, que renunciï a la construcció d'una tanca a la frontera amb Sèrbia per frenar la immigració il·legal.