El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir que el seu país necessita un "canvi d'actitud" davant el problema de la violència causada per les armes de foc abans de poder implementar una reforma significativa per controlar-ne la possessió i la venda, un objectiu que ha perseguit sense èxit durant el seu mandat. Obama es va referir per segon dia consecutiu a la necessitat de més control d'armes, arran del tiroteig que dimecres va deixar nou morts en una església de la comunitat negra de Charleston (Carolina del Sud), i que ha commocionat de nou el país. El seu suposat autor és un jove blanc de 21 anys, Dylan Roof, que havia parlat d'iniciar una ?"guer?ra racial".

"Necessitem un canvi d'actitud de part de tots: els propietaris d'armes que compleixen la llei i aquells que no estan familiaritzats amb les armes. Hem de tenir una conversa sobre això i arreglar-ho", va dir Obama davant d'una conferència d'alcaldes de tot el país celebrada a San Francisco. "Hem de tenir un sentit d'urgència", va afegir el president nord-americà. "En darrer terme, el Congrés seguirà el poble. I hem de deixar d'estar confosos per això. En algun moment, com a país, hem d'avaluar el que està passant", va assegurar.

Barack Obama va assegurar ?l'any passat que la seva principal frustració com a president ha estat el fracàs dels seus esforços per aconseguir més control de la venda i possessió d'armes al país nord-americà.

El debat sobre les armes es va reobrir l'any 2012 a Estats Units arran de dos successos d'aquell any: el primer, la matança en un cinema d'Aurora, on hi va haver una dotzena de morts i 58 ferits; i el segon, l'ocorreguda a l'escola Sandy Hook de Newtown (Connecticut), on van ser assassinats a trets 20 nens i 6 dones.

El Govern liderat per Barack Obama va impulsar llavors un conjunt de mesures per reformar la legislació de control d'armes, però el Congrés nord-americà no va aprovar ni tan sols la que generava més consens: un sistema de verificació d'antecedents per impedir que les armes arribessin als criminals o a les persones amb problemes de salut mental.

"Sé que la política d'avui fa que sigui menys probable que vegem una legislació seriosa sobre seguretat amb les armes. He dit altres vegades que és molt improbable que aquest Congrés actuï sobre això", va afirmar ahir Barack Obama.

Moure l'opinió pública

"Crec que alguns periodistes s'han pres això com una resignació. Vull deixar clar que no estic resignat. Tinc fe en què eventualment farem el correcte. Simplement estava explicant que hem de moure l'opinió pública", va continuar el president dels Estats Units.

En un discurs l'any passat, el líder nord-americà va atribuir part del problema al fet que "la majoria dels membres del Congrés temen l'Associació Nacional del Rifle (NRA)", que, al costat de la indústria armamentística, "està molt ben finançada i té la capacitat de moure vots".

Ahir Barack Obama va opinar que el Congrés nord-americà actua quan el públic insisteix en l'acció", i "l'opinió pública pot canviar", com està passant "amb el matrimoni gai i el canvi climàtic". "Però hem de tenir un sentit d'urgència. Nosaltres, com a poble, hem de canviar. Així és com honorem aquestes famílies a Newtown, aquestes famílies a Aurora", va sostenir el president.

Obama va dir que no sap si la legislació per a més control d'armes que va fracassar al Congrés el 2013 "podria haver previngut el que va passar a Charleston, perquè cap reforma pot garantir l'eliminació de la violència, però pot ser que encara tinguéssim alguns nord-americans més amb nosaltres".