El sacerdot espanyol Mateo Bautista abandera una campanya perquè Bolívia augmenti el seu pressupost sanitari per tal de millorar el seu malmès sistema de salut, un dels més precaris de Sud-amèrica, encara que els seus esforços s'han trobat en els darrers dies amb ferotges atacs del Govern. "A Bolívia el món de la salut està molt malalt", va afirmar el "pare Mateo".

En aquests dies, la tasca del religiós ha acaparat l'interès dels mitjans davant les greus estadístiques en matèria de salut, però també perquè la seva campanya, inesperadament, s'ha convertit en objectiu dels atacs del Govern que presideix Evo Morales. A Bautista, els ministres bolivians l'acusen de mentir i desinformar i el propi Morales ha assegurat que "ajuda la dreta, l'oposició", encara que el sacerdot rebutja les denúncies i ha replicat que l'Executiu no dóna prioritat a la despesa en sanitat.

La campanya del pare Mateo proposa que s'aprovi una llei perquè el Govern, les governacions i les alcaldies destinin un 10% del seu pressupost per al sistema de salut i perquè cada any augmentin aquests fons.

El ministre bolivià de la Presidència, Juan Ramón Quintana, va ironitzar fa uns dies amb què Bautista vol "matar" els bolivians. Segons el ministre, establir el 10% d'inversió sanitària que proposa el sacerdot implica baixar el pressupost actual en la matèria, que segons el Govern arriba a l'11,5%. No obstant això, segons les dades que esgrimeix el sacerdot espanyol, aquest percentatge per a la salut amb prou feines supera el 6%.

La polèmica entre el Govern i Bautista se centra en aquests percentatges del pressupost, ja que no sembla haver-hi diferències sobre la gravetat dels problemes en salut que viu el país.

La irada reacció governamental va arribar quan mobilitzacions populars van deixar clar el creixent suport a la campanya de Bautista, que explica "les 10 raons del 10% en salut". La campanya sosté que Bolívia té les taxes més altes de Sud-amèrica en mortaldat infantil de menors d'un any (42 morts per mil nascuts vius), d'un a quatre anys (55 morts per mil nascuts vius) i mortalitat materna (180 per 100.000 naixements).

El Govern realitza des del 2014 una nova enquesta de salut, però a falta de noves dades cita en els seus informes xifres de 2008, que són fins i tot pitjors que les de Bautista: 50 morts de menors d'1 any per mil nascuts i 63 morts de menors de 5 anys per cada mil nascuts vius.

Sobre mortalitat materna, el Govern i les Nacions Unides han establert que la mortaldat materna és de 226 per cada 100.000 naixements, però segons un estudi de salut del 2003, ja que el de 2008 llançava una xifra molt més alta, que va fer dubtar sobre la tècnica emprada.

Dèficit sanitari

Bautista, que fa 13 anys que és a Bolívia treballant en salut, també sosté que al país hi ha les taxes de densitat de metges i de llits d'hospital més baixes de Sud-amèrica, així com també la inversió més baixa en salut per persona. El país no aporta els factors VIII i IX per a la coagulació en el tractament de nens hemofílics i manca d'un centre hemato-oncològic especialitzat, d'un banc de còrnies i d'acceleradors lineals per tractar tumors.

Des que va arribar a Bolívia al març del 2002, el pare Mateo Bautista ha aconseguit canviar la realitat en la mesura de les seves possibilitats i del compromís que assoleix d'autoritats i de donacions privades.

Més enllà dels percentatges, segons el sacerdot, Bolívia ha d'invertir cada any 3.000 milions de dòlars per registrar canvis reals en el sector de la salut. El Govern, per la seva banda, assegura que hi inverteix uns 2.000 milions anuals.