El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va prometre ahir que si es converteix en president del Govern central, liderarà "un canvi que uneixi, segur i valent" i en què es reconeguin tots els espanyols "des de la moderació i el diàleg". Després de ser ratificat per aclamació candidat a les eleccions generals, sense necessitat de primàries, pel Comitè Federal, ?Sán?chez va exposar el seu compromís d'aspirar a una "Espanya millor" en un acte celebrat al Teatre Circ Price de Madrid amb l'assistència de prop de 2.000 persones. Amb una trencadora posada en escena i al davant d'una gran bandera d'Espanya, Sánchez va pronunciar un discurs "a l'estil americà" sota el lema El canvi que uneix, amb el qual pretenia consolidar el seu perfil de futur president.

La plana major del partit, amb tots els "barons", entre ells l'andalusa Susana Díaz, va acompanyar Sánchez, a més dels exsecretaris generals José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba i l'històric Alfonso Guerra. Només van faltar a la cita Felipe González i Joaquín Almunia, per motius d'agenda.

Sense revelar noves propostes, Sánchez va centrar el seu discurs a remarcar que la seva meta és liderar "un canvi segur i valent, coherent amb els valors socialdemòcrates, un canvi que uneixi i en què es reconeguin tots els espanyols". "Un canvi que no serà fàcil, ho sé, mai ho va ser per a cadascun dels que em van precedir, però, amb l'ajuda de la majoria dels socialistes, farem una aliança amb el millor d'Espanya per fer una Espanya millor", va garantir.

"Un mal govern"

Després de subratllar que Espanya ha patit "un mal govern que governa sol i contra tots", el líder socialista va assegurar que el seu propòsit és dirigir el país des de "la moderació, amb alternatives valentes i constructives", i l'enteniment. Segons la seva opinió, cal desterrar "l'insult, la desqualifica?ció i la por per obrir un temps de tolerància i de respecte que permeti un diàleg fructífer entre tots", amb un Govern "estable" que "basi la seva força en l'exemplaritat i en l'alternativa constructiva".

Sense esmentar de forma expressa Mariano Rajoy, ni el PP, ni Podem, va remarcar que el nou temps "obliga al diàleg, a l'acord i al reconeixement de la dignitat moral de l'adversari". "Això exi?geix el respecte a l'altre i escoltar l'altre. Exigeix arriscar-se a un diàleg del qual cap en sortirà igual que quan el va iniciar. Un diàleg, quan és de veritat, exigeix assumir el risc de ser convençut. Calen noves formes de valentia en la nostra societat", va sostenir. Sánchez va insistir que aquestes noves formes requereixen "més intel·ligència de la necessària per declarar inelegible moralment el contrari o destruir-lo moralment quan no s'és capaç de combatre les seves idees".

El candidat socialista es va compometre també a eradicar "l'atur i la corrupció" i va advocar per una Espanya "millor, forta, solidària i laica". Va reiterar la seva aposta per una Espanya federal per resoldre el problema de Catalunya davant l'immobilisme de Rajoy i dels nacionalistes, al mateix temps que defensava el valor de la Constitució.

En matèria econòmica, va demanar "la unió de tots" per propiciar una recuperació "justa i diferent", en la qual prevalguin "els esforços sobre els sacrificis".

La presidenta andalusa Susana Díaz va demanar a Sánchez sortir "a guanyar" les eleccions generals, però "no a pactar", ni "a fer blocs" amb altres partits. El líder socialista a Castella-la Manxa i pròxim president d'aquesta comunitat, Emiliano García-Page, es mostrava convençut que "sense fer soroll", Sánchez conquistarà La Moncloa després de defensar que la seva candidatura és una "garantia" per als espanyols.