El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va presentar ahir la nova proposta de reformes al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, per intentar aconseguir "un acord mútuament beneficiós". "El primer ministre va presentar als tres líders la proposta grega per a un acord que doni una solució definitiva i no un ajornament de la solució al problema", va informar l'oficina de Tsipras a través d'un comunicat. El cap del Govern grec, segons la nota, va informar de les seves converses telefòniques amb els mandataris europeus al Consell de Ministres, reunit ahir, abans de sortir cap a Brussel·les per assistir a la cimera europea sobre Grècia que se celebra avui.

El nou pla de Grècia manté els tres tipus de l'impost sobre el valor afegit (IVA), el 6,5%, el 13% i el 23%, proposats amb anterioritat, a diferència dels dos que defensen les institucions creditores. Aquesta vegada, però, Atenes estaria disposada a canviar la imposició sobre alguns aliments o els hotels per augmentar els ingressos fiscals, com demanen els seus creditors, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Pel que fa a les pensions, que és juntament amb l'IVA una de les qüestions en què hi ha els principals desacords, el Govern estudiaria abolir les jubilacions anticipades a partir del proper any, la qual cosa estalviaria uns 200 milions d'euros, així com reduir les pensions complementàries més elevades.

Per la seva banda, les institucions exigeixen una retallada de les pensions que aporti ingressos per valor de 1.800 milions d'euros, un 1% del producte interior brut (PIB) el 2016. A més, el Govern grec estaria disposat a mantenir el polèmic impost sobre la propietat immobiliària, conegut com Enfia, que es va comprometre a eliminar aquest any.

En una entrevista amb el diari Ethnos publicada ahir, el ministre d'Estat, Nikos Pappás, es va mostrar convençut que s'arribarà a un acord "respectant les lleis, la democràcia i la cohesió social". En aquest sentit, va afirmar que Grècia busca una solució que permeti tornar al creixement dins de l'euro i sense repetir els errors del passat, i va afegir que el Govern no només demana un acord: "Demanem una solució. Perquè hi hagi un acord, ha de ser beneficiós per al poble".

De moment, sense acord

Les institucions creditores de Grècia van accelerar ahir els seus contactes davant l'Eurogrup i la cimera de líders dels països de la moneda única convocada per avui amb caràcter d'urgència per tal d'intentar arribar a un acord amb el Govern grec sobre el seu deute públic. Així, la CE, l'FMI i el BCE van celebrar una reunió per negociar una solució per a Grècia, tot i que fonts diplomàtiques europees van assegurar que la trobada només podia ser "productiva" si Atenes els remet una nova proposta. Les mateixes fonts, d'altra banda, van assegurar que, "de moment, no hi ha propostes noves".

La situació grega va generar múltiples reaccions durant la jornada d'ahir. Una de les més rellevants va ser la del president francès, François Hollande, que va assegurar des de Milà que "no hi ha temps per perdre" en les negociacions entre els creditors internacionals i el Govern de Grècia perquè "cada segon importa". Quan va ser preguntat sobre les impressions de l'Eurogrup en relació amb la reunió d'avui, el mandatari francès va ser clar i va subratllar que no es mostra "ni optimista ni pessimista" al respecte.