L'Eurogrup extraordinari que es va celebrar ahir a Brussel·les va acabar, després de poc més d'una hora, sense avenços, sense acords i sense pràcticament res del que discutir. No obstant això, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, sí que va reconèixer que havien escoltat les propostes gregues, «a les que donem la benvinguda, són un bon pas», i que tot i que «semblen bastant completes» per primera vegada, «han arribat massa tard per a la reunió, part ahir (diumenge) a la nit i part aquest matí (ahir) d'hora«.

Per això, els ministres es reuniran «de nou al llarg d'aquesta setmana» a Brussel·les quan ja tinguin a la mà els informes del Grup de Brussel·les i dels tècnics del Grup de Treball de l'Eurogrup.

Les paraules del president de l'Eurogrup van ser més que suficients per convèncer els inversors, que es van llançar a les compres de tal manera que l'Íbex va repuntar gairebé un 4%. Per trobar una pujada d'aquest nivell, caldria retrocedir fins a setembre de 2012, el que evidencia que el mercat confia en un acord.

Però és que a més, l'ASE d'Atenes es va disparar un espectacular 9%. El sector bancari, igual que a Espanya, va ser el que més es va beneficiar de les compres, amb pujades que van arribar a fregar el 25%. Així mateix, totes les places europees van registrar notables avenços i la prima de risc d'Espanya va caure prop de 30 punts bàsics després que el bo espanyol a 10 anys s'enfonsés en la seva rendibilitat fins al 2%.

Segons fonts europees, en el nou paper hi ha avenços importants en pensions, que no toquen les prestacions més baixes, però contenen ajustos «suficients per compensar el que demanen les institucions». Hi ha ajustos també en l'IVA, ja que es mantenen els tres tipus del 6%, el 13% i el 23%, però canviant-ne la composició.

El missatge de Moscovici i Dijsselbloem va ser positiu, malgrat l'evident malestar de tots dos. Usant paraules que mai abans havien usat, més enllà dels tòpics de sempre. El problema és que molts pensen que es tracta només de retòrica per evitar un col·lapse dels mercats i una acceleració de la sortida dels dipòsits. Segons fonts europees, l'ambient ahir dins de la sala de reunions era bastant dolent, amb molta irritació, però són conscients que missatges contundents posarien més pressió al BCE per tallar la línia de liquiditat d'emergència a les entitats hel·lenes.

I és que una cancel·lació de la cimera d'ahir a la tarda, com va estar a punt de succeir, hagués estat demolidora, de manera que els primers ministres van acudir al sopar, mb unes expectatives baixíssimes en principi. A nivell tècnic no es preveien avenços, però queda per veure fins a quin punt Merkel està disposada a dur a bon port la negociació política sense passar per sobre dels ministres.