Dos alpinistes catalans i un valencià van morir diumenge passat en una allau al Kirguizistan, a Àsia Central, ha informat la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Els morts són Alex Vicedo, de 24 anys, veí d'Ontinyent (València) i membre de l'Associació Esportiva Pallars; José Cotrina, de 24 anys, veí de Ripoll i membre del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG); i Pol Rodríguez, de 18 anys, veí de Tarragona i membre de l'Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista.

Els tres formaven part d'una expedició organitzada pel Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC) i, malgrat la seva joventut, tenien molta experiència muntanyenca.

L'expedició estava escalant diverses parets del Parc Nacional d'Ala-Archa, dividida en tres cordades, una d'elles formada pels morts que estaven escalant una paret del Ak-Too, de 4.620 metres d'altura, quan es van veure sorpresos per una allau.

Els responsables de l'expedició van comunicar el fatal accident als familiars i a la Federació diumenge a les 22.46 hores (les 18.46 hora espanyola)

L'expedició, formada per deu persones -dos tècnics titulats i vuit esportistes-, havia sortit el passat 16 de juny de Barcelona amb direcció a la capital del Kirguizistan i tenia previst tornar el 15 de juliol.

El cap de l'expedició, Toti Valés, guia d'alta muntanya i director del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC), va ser qui va donar l'avís ahir per telèfon de l'accident.

L'ambaixada espanyola a Astaná (Kazakhstan), país veí, ha començat els tràmits per repatriar els membres de l'expedició i està en contacte permanent amb les famílies, les autoritats locals i el cònsol honorari a Biskek (Kirguizistan).

La repatriació dels cadàvers i dels supervivents de l'accident es farà a càrrec de l'assegurança que tenien contractada els excursionistes.

Segons el president de la FEEC, Jordi Merino, els cadàvers dels tres alpinistes ja són a Biskek, la capital del Kirguizistan, en espera d'ultimar els tràmits per ser repatriats.

Merino ha dit que el rescat ha estat "molt ràpid" i que no hi ha data per repatriar els cadàvers perquè cal traduir els documents al rus per obtenir els visats de sortida i no hi ha vol regular directe entre Biskek i Espanya.

També ha indicat que l'expedició ha estat cancel·lada i que la resta de membres il·lesos tornarà tan aviat com puguin.

Tant el president de la FEEC com Elies Coll, el director del CTAC, centre d'alpinisme d'elit al qual pertanyien els tres morts, han coincidit a insistir que es tracta d'un "fet desgraciat", "imprevisible" i fruit de l'atzar.

També han ressaltat que, tot i ser joves, eren tots alpinistes "preparats i experimentats", que no es tracta d'"un accident de gent principiant" sinó "experimentada", ha subratllat Coll, que ha explicat que Pol Rodriguez, el més jove dels morts, hauria fet avui 19 anys.

Amb la mort d'aquests tres escaladors s'eleva a 17 els muntanyencs espanyols que han mort aquest any quan practicaven aquest esport, catorze d'ells a l'estranger i tres a Espanya.

El president del Govern, Mariano Rajoy, i el primer ministre de Portugal, Pedro Passos Coelho, han expressat el seu condol per la mort de tres muntanyencs en la roda de premsa posterior a la XXVIII cimera hispà-lusitana de Baiona (Pontevedra).

El cap del Govern espanyol ha traslladat el seu condol als familiars dels muntanyencs morts, qui, ha dit, "tenen el nostre afecte, afecte i solidaritat".

A Tarragona, d'on era originari el més jove dels morts, l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, també ha traslladat el seu condol a la família, mentre que l'alpinista Oscar Cadiach, d'expedició al Pakistan, ha mostrat des d'Islamabad el seu condol més sentit als familiars i amics dels tres joves alpinistes.

"Avui és un dia molt trist per a la muntanya", ha dit Cadiach des d'Islamabad. També la comunitat educativa de La Salle Tarragona ha expressat el seu condol per la mort de Pol Rodríguez, exalumne de l'escola. E