El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, considera un «tràgic problema polític» que hi hagi centenars de presos de la banda terrorista ETA a Espanya allunyats de les seves famílies, segons afirma en una entrevista que publica la revista britànica New Left Review. «En els últims anys, el conflicte al País Basc ha perdut una mica de la seva centralitat», assenyala Iglesias, a causa de l'«alto el foc» i l'«abandó de la lluita per part d'ETA». «Tot i que encara hi ha entre 400 i 500 presos retinguts en presons a centenars de quilòmetres de les seves famílies. És encara un tràgic problema polític»,explica Iglesias en l'entrevista.

En aquest sentit, el secretari de Política de Podem, Iñigo Errejón, va afirmar que hi va haver governs del PP i del PSOE que, «amb sentit d'Estat» van aplicar polítiques d'acostament de presos d'ETA, de manera que «no estaria bé» que, en època de eleccions, intentessin convertir-les «en arma llancívola electoral».

«Seria perillós que en un any en què tenim tantes coses importants en joc a Espanya intentem distreure les discussions importants que tenim amb qüestions que crec que s'han de tractar més des de la sensibilitat d'Estat que des de l'intent electoral d'utilitzar-les com a armes llancívoles», va continuar.

Paral·lelament, la presidenta de l'AVT, Ángeles Pedraza, va respondre al líder de Podem que la «veritable tragèdia» i la «veritable tristesa» és que els membres de la banda terrorista «hagin matat tantíssimes persones» i «que no estiguin complint les penes íntegres» per això.

La Confederació Espanyola de Policia, per mitjà del seu secretari general, Antonio Labrado, va replicar que «més tràgics són els més de 850 assassinats» de la banda. «Hi ha qui no té possibilitat d'estar present», va afegir.