L'auditoria externa realitzada al Tribunal de Comptes per organismes europeus planteja diverses recomanacions per millorar la independència dels consellers de l'organisme fiscalitzador i per enfortir els mecanismes de control dels comptes dels partits polítics. El president de l'organisme fiscalitzador, Ramón Álvarez de Miranda, va presentar el resultat de la primera auditoria externa a la qual se sotmet l'òrgan fiscalitzador espanyol, duta a terme pel Tribunal de Comptes Europeu i el Tribunal de Comptes de Portugal.

Els auditors externs valoren la independència del tribunal, però apunten que hi ha «una percepció pública d'influència política» en els consellers i proposa mesures per pal·liar-la, com la revisió dels procediments de nomenaments i l'ampliació del temps dels mandats -actualment de nou anys-, però sense opció de ser renovats.

Pel que fa al control dels comptes dels partits, l'informe indica que hi ha limitacions en l'accés a dades pertinents, com els balanços consolidats, si bé Álvarez de Miranda va aclarir que en molts casos els partits ni tan sols tenen aquest balanç, ja que de moment no és obligatori.

Els auditors també qüestionen que la unitat dedicada a les forces polítiques sigui supervisada per dos consellers, el que suposa una excepció en l'estructura del tribunal. Proposen que un sol conseller elegit per sorteig i renovat cada tres anys assumeixi aquesta tasca, un canvi que Ramón Álvarez de Miranda veu probable que es porti a terme en el proper mandat i que, segons el seu parer, hauria d'anar acompanyat d'un «increment significatiu» del personal assignat a aquesta tasca.

Clima de conflictes

L'informe avala els procediments de selecció de personal del Tribunal, si bé reconeix l'existència d'«un clima de conflictes i divisions» entre els treballadors, recomana reduir el recurs a la lliure designació en les promocions internes i introduir un sistema de rotació periòdica del personal i dels consellers.

Els auditors consideren que la lliure designació, que actualment s'aplica als nivells 28, 29 i 30, és a dir, a partir dels caps d'equip, hauria de limitar-se a l'últim d'aquests nivells, amb rang de subdirector. Va destacar que els examinadors no han posat cap retret als processos de selecció estudiats -corresponents als dos últims anys- i va recordar que les relacions familiars existents en el Tribunal són de processos «de fa vint anys».