El ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, va reclamar a l'ambaixadora dels Estats Units a París, Jane D. Hartley, «respostes ràpides» sobre si les pràctiques d'espionatge del seu país a alts responsables francesos ja han acabat. Fabius va considerar «inacceptables» les escoltes als tres últims presidents de França, «més encara venint d'un país aliat i amic com és Estats Units». Va recordar que aquestes pràctiques han d'acabar no només en el cas de l'espionatge -«incloses converses privades»- als presidents, sinó de forma més àmplia.

El terrat de l'ambaixada dels Estats Units a París, un edifici situat només a 250 metres del palau de l'Elisi, seu de la Presidència francesa, amaga una estació de telecomunicacions dedicada a les escoltes de l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA). Segons el diari Libération, un dels mitjans de comunicació francesos que han revelat el suposat espionatge nord-americà als tres últims presidents de França entre 2006 i 2012, la instal·lació es va col·locar a l'ambaixada dels EUA entre 2004 i 2005.

El president nord-americà, Barack Obama, va reiterar en una conversa telefònica amb el seu homòleg francès, François Hollande, el seu compromís d'acabar amb les pràctiques d'espionatge que «hi ha pogut javer en el passat i que eren inacceptables entre aliats».

Segons la versió oferta per la Presidència francesa en un comunicat, el diàleg entre els dos caps d'Estat va servir per examinar «els principis que han de regir les relacions entre aliats» en matèria de serveis secrets.

Es tractava d'aclarir les coses després que dos mitjans de comunicació francesos divulguessin diversos documents filtrats pel portal WikiLeaks que provaven que l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana havia sotmès a escoltes, almenys entre 2006 i maig de 2012, els successius presidents francesos en aquest període, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande.

En la conversa, Obama -sempre segons el Elisi- »va reiterar sense ambigüitat a Hollande el seu ferm compromís de novembre de 2013» de posar fi a l'espionatge massiu.