El cas dels ERO podrà tornar del Tribunal Suprem al Jutjat d'Instrucció 6 de Sevilla, que va començar a instruir-lo el 2011, una vegada que els expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves i els exconsellers Gaspar Zarrías i José Antonio Viera han renunciat a les seves actes de parlamentaris. Tot i que la jutge que va començar la instrucció del cas, Mercedes Alaya, va deixar de ser la titular del jutjat el passat 16 de juny, està previst que la setmana que ve torni com a magistrada de reforç i encarregada dels ERO, de manera que assumirà la continuïtat de la causa, que acumula 263 imputats més 9 exaforats. Respecte els expresidents i diputats imputats en el Suprem, es tractaria d'una situació similar a l'ocorreguda amb els quatre exconsellers andalusos acusats: Antonio Ávila, Carmen Martínez Aguayo, Manuel Recio i Francisco Vallejo. El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) es va fer càrrec del cas respecte aquests quatre exconsellers perquè eren aforats, condició que van deixar de tenir a l'abril. efe/ddg madrid

El Tribunal Suprem va inculpar pel cas dels ERO els expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves i els exconsellers Gaspar Zarrías i José Antonio Viera, una decisió que va motivar la renúncia a les seves actes de diputat dels tres darrers. El magistrat Alberto Jorge Barreiro, instructor del cas, aprecia indicis del delicte de prevaricació administrativa en l'actuació dels quatre implicats i, en el cas de Viera, també de malversació de fons públics.

Per això, va demanar al tribunal que tramiti davant el Parlament el suplicatori per als tres diputats -Chaves, Zarrías i Viera-, ja que en el cas de José Antonio Griñán no és necessari en haver abandonat ja el Senat. Set mesos després que el Suprem obrís la investigació, el magistrat va decidir exculpar l'exconsellera i senadora Mar Moreno, però va implicar els altres en un sistema il·legal consistent a ocultar, a través del mecanisme de transferències de finançament, el que en realitat eren subvencions per tal d'eludir els controls legals als quals s'havien de sotmetre.

L'instructor sosté que, en contra del que van declarar, els indicis apunten que Chaves (president de la Junta entre 1990 i 2009) i Griñán (conseller d'Economia i Hisenda del 2004 al 2009 i president de la Junta de 2009 a 2013) , coneixien el sistema «il·legal» i «descontrolat» per a la concessió de subvencions.

Un sistema que, segons el seu parer, va funcionar entre 2000 i 2010 i que va fer que s'aprovessin 22 modificacions pressupostàries «arbitràries» per solucionar els desajustos pressupostaris motivats per aquestes transferències. El magistrat opina que aquesta arbitrarietat va contaminar l'exercici del poder que tenien atribuït els inculpats, fet que és rellevant per configurar el delicte de prevaricació. I cita les paraules de qui va ser interventor general, Manuel Gómez, que va afirmar que els implicats «van augmentar sense descans la partida dels ERO».

L'instructor té en compte que la Intervenció General d'Andalusia «va advertir» a Griñán «no de simples irregularitats en la tramitació i control de les subvencions pel sistema de transferència de finançament, sinó d'autèntiques il·legalitats».

Gran despesa

Quantifica en 855 milions els diners pressupostats i pagats entre 2000 i 2010 en subvencions, tot i que considera que passaran anys abans que es pugui avaluar el dany causat a l'administració andalusa. El gruix més important d'aquests diners es va dedicar als 77 ERO, on es van efectuar pagaments excessius.

El jutge qüestiona que els implicats desconeguessin aquests fets, com van plantejar en les seves declaracions davant l'instructor, quan s'ha investigat una estructura jeràrquica i piramidal.

Poc després de conèixer-se la resolució, Chaves, Zarrías i Griñán van renunciar a les seves actes de diputat, tot i que de moment el PSOE no els suspendrà de militància ni els expulsarà. «Els afectats m'han comunicat que posen les seves actes a disposició de la direcció del partit i el partit les accepta. És el que vam dir i és el que farem», va dir el secretari d'Organització del PSOE, César Luena.