caos en una zona turística de tunísia. Les escales de l'entrada de l'hotel que van ser atacades van quedar plenes de sang de turistes.Una de les portes de l'establiment, amb impactes de bala. Dos clients s'abracen absolutament aterrits instants després de l'assalt de dos terroristes armats.Dues persones que poden estar relacionades amb els autors de l'atac van ser detingudes.iEls cadàvers van quedar estesos per les zones comunes de l'hotel.

Almenys 37 persones van morir i 36 van resultar ferides en un atemptat de caràcter gihadista perpetrat per almenys dos homes contra l'hotel Imperial Marhaba -que pertany a la cadena Riu, d'origen olotí-, abocat al Mediterrani a la localitat turística meridional tunisiana de Susa. Segons van relatar responsables de seguretat de l'hotel, a primera hora del matí dos joves que semblaven turistes van arribar a la platja i van començar a disparar de forma indiscriminada.

Envaïts pel pànic, la majoria dels turistes van intentar refugiar-se en la desena de gandules que envoltaven la piscina o fugir en direcció al vestíbul de l'hotel, on diversos vidres es van trencar a causa dels trets. «Ha estat una autèntica massacre. Van començar a cridar paraules en àrab i a disparar a tothom. Ha estat el pitjor dia de la meva vida», va explicar Helga, una jubilada alemanya que gaudia del sol amb un grup d'amics. «Nosaltres hem tingut sort, ens hem quedat estirats a la sorra mentre ells corrien a l'hotel», va afegir la turista.

Alemanys, però també belgues i britànics, componen la majoria de les víctimes mortals, que van ser traslladades a l'hospital Charles Gaulle per a una identificació definitiva. Diversos cossos romanien encara a la platja a darrera hora de la tarda, i de tant en tant, a la sala principal de l'hotel, plena de turistes nerviosos i de mirada perduda, se sentien plors davant la confirmació de la identitat d'una nova víctima.

Altres turistes, més afortunats, creuaven amb cares llargues arrossegant la maleta rumb a l'autobús que els transportarà a Tunísia capital i després a casa després d'unes vacances truncades per la demència terrorista.

Fonts de la direcció dels hotels van confirmar que no hi ha cap espanyol entre les víctimes. Almenys cinc ciutadans del Regne Unit van perdre la vida en l'atemptat, segons va confirmar el ministre britànic d'Afers Estrangers, Philip Hammond. També es va informar de la mort d'una irlandesa.

La Policia tunisiana va confirmar que un dels terroristes va morir durant el tiroteig posterior a l'assalt al recinte hoteler i que un altre presumpte atacant va aconseguir fugir en direcció a l'autopista de 140 quilòmetres que separa Susa de la capital. Dues persones més van ser arrestades i van passar a disposició dels investigadors.

Segon atac en tres mesos

L'atac, que es va produir al mateix temps que atemptats similars a França i Kuwait, és el segon d'aquest tipus que pateix Tunísia en els darrers tres mesos, i el tercer des que el 2002 un grup d'homes va matar un grup d'estrangers costat de la sinagoga de la veïna illa tunisiana de Gerba.

El passat 18 de març, i en una acció similar, 24 persones, dues d'elles catalanes, van perdre la vida tirotejades per dos homes que igualment van irrompre al museu del Bard de la capital. Aquell atemptat va destruir la indústria del turisme de grans creuers, un dels pilars de la feble economia tunisiana, i va posar en relleu el vesper gihadista, al qual Tunísia fa front des de l'inici el 2011 de l'anomenada «primavera del gessamí».

L'atac d'ahir va posar de manifest que aquest problema és més greu del que les autoritats tunisianes han volgut admetre fins a la data i amenaça d'afectar de nou el turisme, en aquest cas el dels grans hotels del tot inclòs que fins ara sobrevivia. Un cop dur per a un país considerat model en la transició política, tot i els clar-obscurs, que no ha sabut, però, solucionar els seus greus problemes econòmics, similars als que van portar a la revolta.

Problemes que s'han agreujat amb la inestabilitat que viu la veïna Líbia, un país víctima de la ?guerra civil i el caos des que el 2011 la comunitat internacional va contribuir militarment a deposar el règim dictatorial de Muammar al-Gaddafi.

En l'últim any, i aprofitant la disputa entre els governs de Trípoli i Tobruk, aquest últim reconegut per la comunitat internacional, la branca líbia de l'Estat Islàmic (EI) s'ha establert a l'est del país. Molts dels seus grups estan dirigits i integrats per ciutadans tunisians, la majoria d'ells retornats de la lluita costat de l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq.

La major part passen primer per les muntanyes de Chambi, una àrea agresta a la frontera amb Algèria que s'ha convertit en lloc de reunió i passadís d'entrada i sortida de terroristes de tots els països del Sahel.