El Tribunal Suprem mantindrà de moment la seva competència sobre el cas dels ERO irregulars que afecta els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán, a més de l'exconseller Gaspar Zarrías, en no haver renunciat a la seva acta de diputat el també exconseller José Antonio Viera. Viera va renunciar dijous com a militant del PSOE a Andalusia i ahir va passar a formar part del Grup Mixt, el que significa que no renuncia a la seva acta de diputat. Paral·lelament, Chaves i Zarrías encara no han formalitzat l'abandó del seu escó, tot i que van assegurar que ho faran properament.

Això suposa que Viera segueix sent aforat, el que per connexitat amb ell mantindrà obert de moment el cas a l'alt tribunal també pel que fa als altres aforats i que no s'enviï el sumari al jutjat de Sevilla on s'investiga la causa original. El Suprem només és competent sobre un cas si hi ha al mateix persones aforades implicades.

La presidenta andalusa i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, va exigir a Viera que «per higiene democràtica» lliuri la seva acta de parlamentari al partit. «Al grup socialista no hi haurà cap imputat; aquest senyor anava en les llistes del Partit Socialista i per higiene democràtica hauria d'entregar la seva acta al Partit Socialista, que així l'hi ha demanat», va afegir.

Per part seva, Chaves i Zarrías van afirmar que respecten la decisió del magistrat del Tribunal Suprem que els inculpa en el cas dels ERO fraudulents a Andalusia, però van manifestar la seva «profunda i total discrepància» amb el seu contingut. A través d'un comunicat, els dos polítics es van mostrar convençuts que la investigació judicial determinarà que les seves actuacions «es van dur a terme sempre dins de la legalitat».

Petició d'explicacions

El president del Govern, Mariano Rajoy, va instar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a explicar i les imputacions de Chaves i Griñán i li va retreure que no tingui el mateix criteri que quan parla de persones d'altres forces polítiques.